Cât timp este pozitivă o persoană infectată cu Omicron şi care este cea mai periculoasă perioadă de transmitere


Cercetătorii au analizat contagiozitatea variantei Omicron și au aflat care este cel mai periculos moment ca o persoană pozitivă să transmită infecţia. Studiul a fost realizat pe membrii unei echipe de baschet.


Cercetătorii au vrut să afle cât timp o persoană este pozitivă după efectuarea unui test PCR și care este cea mai periculoasă perioadă de infectare. Aceștia au analizat rezultatele testelor efectuate la baschetbaliști americani, după cum relatează Nieuwsblad . În fiecare zi au fost testaţi cu un test PCR. Oamenii de ştiinţă au tras cinci concluzii: 

Diferențe considerabile

Există diferențe mari în ceea ce privește cantitatea de virus prezentă la fiecare persoană și modul în care acesta se dezvoltă. Prin urmare, cifrele sunt dificil de aplicat la întreaga populație. Mai ales că jucătorii de baschet sunt de obicei tineri și sănătoși și, prin urmare, pot elimina o infecție mai repede decât o persoană bolnavă.

Perioada în care o persoană infectată este pozitivă

La majoritatea persoanelor care sunt pozitive, cantitatea de virus din nas sau gât crește timp de 3,5 până la 5 zile. Odată atins acest vârf, este nevoie de încă cinci zile pentru ca cantitatea de virus să scadă. În acest caz, este abia detectabil, dacă este detectabil.

Cel mai periculos moment pentru transmitere 

Cercetările anterioare privind vechea variantă a virusului au arătat că oamenii erau mai contagioși chiar înainte de a dezvolta simptome. Acest rezultat nu este contrazis de studiul actual.

În grupul care a fost testaţi aproape zilnic și care nu era încă afectat de virus cu cel mult o zi înainte de testul pozitiv, mai puțin de unul din trei era deja potențial infecțios în momentul primului test pozitiv. După două zile, erau trei din patru. Iar după patru zile de la testul pozitiv, numărul persoanelor infectate a scăzut. Acestea sunt rezultatele raportate de Nieuwsblad.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum se citeşte în mod corect termenul de valabilitate al produselor alimentare
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 15 mai 2022
Doctor de bine | Care este rolul carbohidraților în alimentație și cine sunt considerați...
Ce tratament necesită alergia la ambrozie. Picăturile de nas nu sunt o soluție
Doctor de bine | Cum le spunem adolescenților că nu este indicat să fumeze la vârste...
Legătura nebănuită dintre gustul mâncării și obezitate. Un studiu pe șoricei...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies