Cât trebuie să cântărească ghiozdanele copiilor? Numărul cazurilor de scolioză la cei mici e în creștere


Copiii sunt nevoiți încă din clasele primare să-și echipeze ghiozdanul cu multe cărți și caiete, ajungând astfel să poarte în spate o greutate mult prea mare pentru constituția lor.


Greutatea prea mare a ghiozdanelor creşte riscul apariţiei deformărilor de coloană vertebrală. Pe termen lung, specialiştii susţin că se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator şi chiar a sistemului nervos.

Care e greutatea ideală

Experții consideră că greutatea ideală nu ar trebui să depășească 8,2 - 10% din greutatea corporală a unui copil. Astfel, dacă un copil are 30 de kilograme, ghiozdanul nu ar trebui să fie mai greu de 3 kilograme. Acest calcul se poate aplica oricărui copil sau adolescent. 

Cum îi afectează pe cei mici greutatea prea mare a ghiozdanelor

Studiile arată că ghiozdanele nu ar trebui să depășească 10 - 15% din greutatea corporală a copiilor, în caz contrar putând duce la un disconfort semnificativ și chiar probleme de sănătate la nivelul mușchilor. Postura este afectată, iar efectele se pot resimți pe o perioadă foarte lungă de timp.Dacă greutatea este prea mare, copilul va avea tendința să se aplece în față, pentru a o putea susține. Acest lucru duce la dureri în zona gâtului, a umerilor și în partea superioară a spatelui. 

Dezvoltăm scolioza, nu sănătatea

În ultimii ani s-a constatat o creștere a numărului de cazuri de scolioză la cei mici din cauza ghiozdanului prea greu.

"Cred că investind mai mult în educaţie şi la noi putem să creştem speranţa de viaţă. Îmi doresc din suflet ca factorii de decizie să facă ceva cu ghiozdanele copiilor pentru că este inadmisibil ca un copil de 20 de kilograme să aibă un ghiozdan de 12 kilograme. Dacă noi prin ceea ce facem aşa ajutăm copiii şi dezvoltăm scolioza, în loc să le dezvoltăm sănătatea, înseamnă că suntem pe un teren greşit (...)

Factorii de decizie trebuie să identifice de urgenţă o modalitate prin care să uşureze greutatea şi dimensiunile ghiozdanelor şcolarilor. Un prim pas cred că ar fi înfiinţarea unor biblioteci în care să existe câte o dublură a manualelor, în clase, astfel încât copiii să nu le mai care de acasă", a declarat Gabriel Toncean, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness a mai arătat că întâlneşte tot felul de "anomalii", cum ar fi stimularea pecuniară a copiilor să facă sport sau emiterea de scutiri medicale pentru elevi de la licee cu program sportiv.

"Aud din ce în ce mai mari anomalii, cum ar fi premii în bani acordate copiilor, preşcolarilor ca să participe la competiţii sau la crosuri. Noi, generaţiile noastre, am făcut sport pentru că asta am învăţat de acasă, asta ne-au învăţat părinţii, pentru că am stat în faţa blocului şi ne-am jucat cu mingea, nicidecum pentru că am primit 2 lei pentru care să mergem să alergăm. Nu am fost mercenari, am fost sportivi şi am iubit sportul, drept dovadă că facem performanţă. Nu ştiu ce se va întâmpla peste o generaţie.

A doua mare anomalie pe care o trăiesc, am ajuns să aflu că la şcoli sportive cu renume din România, liceenii apelează la părinţi să le scoată scutiri medicale. E inadmisibil să fii la liceul sportiv şi tu să trişezi, să te trişezi pe tine", a susţinut Gabriel Toncean.

Ce e scolioza la copii?

Scolioza este cea mai complexă deviație a coloanei vertebrale. Aceasta apare ca o curbare a coloanei vertebrale în plan frontal.Denumirea direcției scoliozei este dată de convexitatea acestei curburi. Scolioza poate fi dintr-o singură curbură pe toată lungimea coloanei sau localizată la nivel: cervical, toracal, lombar, aceasta fiind scolioză de tip “C”. Sunt situații când aceasta prezintă două curburi, una principală, iar cea de-a doua are rol compensator pentru prima, aceasta fiind o scolioză de tip “S”. Sunt și cazuri în care scolioza prezintă mai multe curburi.

Scolioza se poate observa la orice vârsta, dar frecvența cea mai mare este la copii și adolescenți.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies