Cât trebuie să dormim noaptea? Orele de somn pot declanşa cancer, diabet, boli de inimă


Importanța somnului pentru sănătate este de necontestat. Somnul ajută creierul să proceseze amintirile și este bun pentru starea de spirit, concentrare și metabolism. Experții recomandă, în general, aproximativ șapte-opt ore de somn.


Un studiu amplu realizat în Marea Britanie și derulat timp de 25 de ani a descoperit că somul de cinci ore sau mai puțin crește riscul de boli cronice. Persoanele în vârstă care dorm cinci ore pe noapte se pot confrunta cu un risc mult mai mare de a dezvolta două sau mai multe afecţiuni cronice, cum ar fi boli de inimă, cancer sau diabet, comparativ cu cele care dorm mai mult.

În cadrul cercetării a fost monitorizat impactul duratei somnului asupra sănătăţii a peste 7.000 de bărbaţi şi femei la vârstele de 50, 60 şi 70 de ani. S-a constatat că somnul timp de cinci ore sau mai puţin la vârstele de 50, 60 şi 70 de ani a fost asociat cu un risc mai mare cu 30% până la 40% de a dezvolta mai multe boli cronice comparativ cu persoanele care dormeau până la şapte ore.

Oamenii de știință au descoperit că somnul cu o durată de cinci ore sau mai puţin la vârsta de 50 de ani a fost asociat cu un risc de deces mai mare cu 25% în cei 25 de ani de monitorizare.

"Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, obiceiurile lor de somn şi structura somnului se modifică. Cu toate acestea, este recomandat să doarmă timp de şapte până la opt ore pe noapte - deoarece duratele de somn peste sau sub aceasta au fost asociate anterior cu boli cronice", a declarat Séverine Sabia, autoare principală a studiului.

Pentru o bună igienă a somnului este necesară asigurarea unui mediu liniştit, întunecat, cu o temperatură confortabilă în dormitor. Și evitarea meselor bogate înainte de somn.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum apare insuficiența cardiacă și ce trebuie să facem pentru a ne feri de complicații
Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge și le face să...
Ficatul produce HDL colesterol, dar și intestinul subțire. Cum facem să ne fie...
Prea mult zahăr în sânge face ca în fluxul sanguin să existe o așa numită stare...
Ce înseamnă bogăția alimentară pentru organism. Medicii ne explică la ce riscuri...
Ce înseamnă să mâncăm sănătos. Miturile despre grăsimi și dulciuri, demontate

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies