Câte pahare cu alcool cresc riscul de a deveni alcoolic 


 
Un studiu a arătat că alcoolul în doze mici, care este considerat "băutură socială", afectează o regiune a creierului care reglează anxietatea și vă poate predispune la dependență.


Consumul de alcool eliberează endorfine, substanțe opioide care activează centrele de recompensă ale creierului, provocând sentimente de plăcere. Dar de câte băuturi este nevoie și cât timp este nevoie pentru a dezvolta dependența față de alcool?

Alcoolismul, cunoscut din punct de vedere medical sub numele de tulburare de consum de alcool, a fost întotdeauna asociat cu consumul de alcool sau cu cantități semnificative de alcool pe parcursul zilei și pe o perioadă lungă de timp. Un băutor de weekend nu s-ar încadra în această schemă. Acum, un studiu infirmă această teorie și sugerează că nu este necesar să bei o cantitate mare de alcool sau pentru o perioadă lungă de timp pentru a crește riscul de a deveni dependent.

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au demonstrat, în cadrul unui experiment pe rozătoare, că doze mici de alcool pot pregăti creierul pentru dependență.

Potrivit acestui studiu, cantități mici de alcool sunt suficiente pentru a declanșa schimbări în circuitele cerebrale într-o zonă care este crucială în dezvoltarea dependenței.

De fapt, autorii studiului susțin că căile care sunt implicate în pregătirea creierului pentru dependență sunt aceleași care sunt asociate cu efectele consumului de alcool, cum ar fi euforia și senzația de sedare.

vezi emisiunile doctor de bine

Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies