Câte pahare cu alcool cresc riscul de a deveni alcoolic 


 
Un studiu a arătat că alcoolul în doze mici, care este considerat "băutură socială", afectează o regiune a creierului care reglează anxietatea și vă poate predispune la dependență.


Consumul de alcool eliberează endorfine, substanțe opioide care activează centrele de recompensă ale creierului, provocând sentimente de plăcere. Dar de câte băuturi este nevoie și cât timp este nevoie pentru a dezvolta dependența față de alcool?

Alcoolismul, cunoscut din punct de vedere medical sub numele de tulburare de consum de alcool, a fost întotdeauna asociat cu consumul de alcool sau cu cantități semnificative de alcool pe parcursul zilei și pe o perioadă lungă de timp. Un băutor de weekend nu s-ar încadra în această schemă. Acum, un studiu infirmă această teorie și sugerează că nu este necesar să bei o cantitate mare de alcool sau pentru o perioadă lungă de timp pentru a crește riscul de a deveni dependent.

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au demonstrat, în cadrul unui experiment pe rozătoare, că doze mici de alcool pot pregăti creierul pentru dependență.

Potrivit acestui studiu, cantități mici de alcool sunt suficiente pentru a declanșa schimbări în circuitele cerebrale într-o zonă care este crucială în dezvoltarea dependenței.

De fapt, autorii studiului susțin că căile care sunt implicate în pregătirea creierului pentru dependență sunt aceleași care sunt asociate cu efectele consumului de alcool, cum ar fi euforia și senzația de sedare.

vezi emisiunile doctor de bine

Cum apare insuficiența cardiacă și ce trebuie să facem pentru a ne feri de complicații
Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge și le face să...
Ficatul produce HDL colesterol, dar și intestinul subțire. Cum facem să ne fie...
Prea mult zahăr în sânge face ca în fluxul sanguin să existe o așa numită stare...
Ce înseamnă bogăția alimentară pentru organism. Medicii ne explică la ce riscuri...
Ce înseamnă să mâncăm sănătos. Miturile despre grăsimi și dulciuri, demontate

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies