Ce antibiotice se iau pe stomacul gol şi care trebuie administrate în timpul mesei


România se află pe un loc fruntaș în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de antibiotice, însă mulți români nu cunosc cum trebuie administrate aceste medicamente.


Reprezentanții Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” ne oferă informații esențiale despre utilizarea antibioticelor.

Ce trebuie să știm când utilizăm antibiotice

Antibioticele sunt substanțe utilizate în distrugerea bacteriilor care produc infecții în organism. Infecțiile respiratorii care necesită antibiotice impun respectarea unui set de reguli  esențiale pentru a crește eficiență și pentru a reduce efectele adverse posibile. Interacțiunea medicamentelor cu alimentele, dar și a medicamentelor între ele este o direcție care vizează colaborarea medic clinician - farmacist clinician. 

Alimentația și consumul de antibiotice

Perioada de boală reprezintă un moment în care atenția este îndreptată și asupra alimentației. Asocierea la tratament a antibioticelor presupune câteva reguli, pe care vi le oferă Conf. Univ. Andreea Arsene, Farmacist Clinician.

Citricele și antibioticele

”Citricele sunt preferate și utile persoanelor bolnave, însă sucul de citrice poate interacționa cu anumite antibiotice prin scăderea activității enzimatice a ficatului, care reprezintă sediul metabolizării mai multor substanțe medicamentoase, ducând, astfel, la creșterea nivelului de antibiotic în sânge și provocând efecte secundare nedorite. În acestă categorie fiind cuprinse antibioticele din clasa macrolidelor (eritromicina, claritromicina), tetraciclinele (tetraciclină, doxiciclină) sau florochinolonele (levofloxacină). Prin urmare sucul de citrice trebuie administrat la 2 ore distanță de ora la care administrăm antibioticul. 

Ceaiul de sunătoare interacționează cu anumite antibiotice

Ceaiurile sunt extrem de folositoare asigurând nu doar hidratarea ci și aportul unor substanțe cu efect terapeutic. Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o plantă folosită de secole pentru proprietățile sale antidepresive, coleretice, colecistokinetice și antidiareice. Însă, aceasta poate interacționa cu anumite antibioticele prin creșterea activității enzimelor hepatice, ducând, astfel, la scăderea eficacității medicamentelor din clasele: macrolidele (eritromicina, claritromicina), tetraciclinele (tetraciclină, doxiciclină) sau florochinolonele (levofloxacină).

Produsele lactate și antibioticele

Tetraciclinele (tetraciclina, doxiciclina) și florochinolonele (ofloxacina, levofloxacina, ciprofloxacina) nu trebuie administrate împreună cu produse lactate (lapte, iaurt și brânză), deoarece calciul și alte minerale componente ale lactatelor pot interfera cu absorbția acestor antibiotice în tractul gastrointestinal. 

De asemenea, administrarea concomitentă a medicamentelor antiacide sau a suplimentelor alimentare care conțin săruri de calciu, aluminiu, magneziu, zinc, fier reduc eficacitatea tetraciclinelor și fluorochinolonelor, ceea ce poate duce la eșecul tratamentului și la dezvoltarea rezistenței la antibiotice.  Toate aceste produse se vor administra întodeauna la o distanta de 2 ore fata de antibiotice.”

Când și cum utilizăm antibioticele

Consumul de antibiotice trebuie să respecte câteva aspecte, dacă dorim ca acestea să fie și eficiente pentru cei care le utilizează, dar să și reducem pe cât posibil selectarea florei rezistente.

Administrarea antibioticelor înainte de masă sau după masă reprezintă un factor deosebit de important pentru asigurarea eficacității tratamentului și reducerea reacțiilor adverse.

Anumite antibiotice trebuie administrate pe stomacul gol (penicilina V, ampicilina, azitromicina, tetraciclina) pentru a asigura o absorbție și o eficacitate optimă. De asemenea, pentru unele antibiotice e recomandă administrarea în timpul meselor sau după masă, întrucât acestea pot provoca tulburări digestive, greață și vărsături: amoxicilină, doxiciclină, metronidazol, tinidazol, levofloxacină.

"Este total interzis să folosim antibiotice fără să avem un consult medical prealabil, iar indicația antibioticelor să fie făcută de un medic.

Orele la care se administrează antibioticele trebuie respectate în toată perioada tratamentului. Însă este esențial ca alegerea intervalului orar să nu afecteze ritmul somn - veghe extrem de important în refacerea organismului bolnav. Doza și ritmul asigură practic vindecarea afecțiunii.  Omițând unele doze nu facem altceva decât să oferim timp bacteriilor să își adapteze mecanismele de rezistență, și treptat să obținem ceea ce numim rezistență la antibiotice, o problemă extrem de dificil de gestionat. 

Antibioticele pot salva vieți, dar oricând se folosesc antibiotice, acestea pot duce la apariția rezistenței la antibiotice, ceea ce presupune că germeni precum bacteriile și ciupercile dezvoltă capacitatea de a învinge medicamentele concepute pentru a le ucide. Dacă antibioticele își pierd eficacitatea, atunci pierdem capacitatea de a trata infecțiile severe.” precizează S.L. Dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog

Foto pixabay.com

vezi emisiunile doctor de bine

Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies