Ce boli transmit gândacii la om?


Gândacii sunt, fără îndoială, unul dintre cei mai detestați dăunători. De la asocierea lor cu mizeria și insalubritatea, până la aspectul și viteza lor, aceste insecte pot fi periculoase pentru sănătatea noastră, motiv pentru care vă vom dezvălui cum și ce boli transmit gândacii la om.


Acestor insecte le place să intre în case, mai ales în bucătărie, există aproximativ 4500 de specii. In plus, se reproduc rapid și ne pot invada fără să ne dăm seama.

Cum și ce boli transmit gândacii la om?

Deși gândacii pot provoca multe boli, inclusiv unele grave, ei nu transmit boli în mod direct, așa cum o fac alte insecte, cum ar fi căpușele sau țânțarii, ci transportă agenți patogeni dintr-un loc în altul și îi depun pe suprafețele contaminate, provocând îmbolnăvirea noastră.

Acestea pot transmite boli în diferite moduri, dar cele mai frecvente sunt:

Prin contact fizic, adică aduc microorganismele si le depozitează dintr-un loc în altul, deoarece au tendința de a trăi în locuri precum canalele, gurile de scurgere, pubelele, toaletele publice și alte locuri insalubre unde intră în contact cu bacterii, viruși, paraziți și altele.

Prin salivă sau prin voma lor, atunci când mănâncă ceva contaminat, acest agent patogen rămâne în corpul lor și este expulzat pe suprafețe.

Prin fecale, se întâmplă același lucru ca și în cazul salivei sau al vomei: gândacul de bucătărie înghite un agent patogen și apoi îl distribuie prin deșeurile sale.

Studiile au arătat că gândacii de bucătărie pot fi purtători a peste 40 de tipuri de bacterii, precum și a altor agenți patogeni, cum ar fi protozoare, viruși, ciuperci și paraziți, iar acestea sunt cele mai frecvente boli pe care le pot provoca:

Infecția cu E. coli: Potrivit Clinicii Mayo, bacteria Escherichia coli se găsește, în general, în intestinul persoanelor sănătoase, numai că unele tulpini pot provoca simptome precum crampe abdominale severe, diaree, febră, greață, dureri musculare și vărsături.

Salmoneloză: Aceste insecte transmit bacteria Salmonella, care provoacă salmoneloza, o boală caracterizată prin simptome de intoxicație alimentară, cum ar fi diaree, febră, vărsături, frisoane, dureri de cap și crampe abdominale.

Infecții stafilococice: În cazul unei boli gastrointestinale care apare după consumul de alimente contaminate, toxinele sunt rezistente la căldură, astfel încât nici măcar gătitul nu le elimină.

Febra tifoidă: Febra tifoidă este o infecție bacteriană cauzată de bacteria Salmonella typhi, cu simptome precum febră, diaree, dureri de cap, dureri musculare și oboseală severă.

Listerioza: Aceasta este o infecție gravă cauzată de bacteria Listeria monocytogenes și este contractată prin consumul de alimente și băuturi stricate, cu simptome precum diaree, dureri musculare și febră, și afectează în principal persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi persoanele în vârstă, femeile însărcinate și nou-născuții.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies