Ce să bei în caz de atac nuclear. De ce este importantă hidratarea


În cazul unui incident nuclear este importantă nu doar reacția imediată, de adăpostire, protecție și decontaminare, ci și ceea ce faci în perioada următoare.


Alimentația și hidratarea sunt esențiale pentru ca organismul să suporte cât mai bine perioada de după un atac nuclear.

Ce poți să bei după un atac nuclear

Este indicat să rămâi hidratat pentru a păstra echilibrul în organism într-o perioadă grea și stresantă. 

Apa îmbuteliată și alte băuturi sigilate sunt sigure și necesare. Apa aflată deja în rezervorul toaletei este sigură, la fel și cea din dozatoarele de apă. Dacă nu aveți alte surse de apă, cosumați apă de la robinet pentru a păstra un nivel optim de hidratare. În mod normal, apa din pânzele freatice și cea care circulă prin conducte nu prezintă risc de contaminare, însă depinde foarte mult de adâncimea de la care este extrasă apa.

Sunt sau nu sigure băuturile îmbuteliate?

La fel ca alimentele ambalate în cutii de conserve metalice, de plastic sau de sticlă, băuturile sunt și ele recomandate.

Berea la cutie, spre exemplu, este complet sigură, conform unor teste efectuate de armata SUA în anii '50, denumite Operațiunea Ceainicul. Atunci s-a stabilit că efectul exploziilor nucleare asupra băuturilor ambalate pentru comerț este aproape inexistent; berea și alte preparate alcoolice și non alcoolice la cutie ar fi, prin urmare, sigure pentru consum, cu condiția ca ambalajul să fie, totuși, spălat înainte pentru a nu risca să contaminați conținutul..

Nu folosiți apa din surse deschise (lacuri, râuri etc), mai ales dacă în zonă este semnalat un nivel depășit de radioactivitate.

Hidratarea în caz de atac nuclear este esențială pentru menținerea echilibrului în organism, dar și pentru că, prin funcțiile fiziologice, eventualele elemente radioactive vor fi eliminate mult mai rapid.

Spre exemplu, dacă autoritățile consideră că este necesară administrarea de pastile de iodură de potasiu populației, iodul stabil, neradioactiv, din acestea, va fi absorbit de glanda tiroidă, iar cel radioactiv va fi eliminat pe cale naturală, proces facilitat de un consum ridicat de lichide.

vezi emisiunile doctor de bine

Cum se citeşte în mod corect termenul de valabilitate al produselor alimentare
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 15 mai 2022
Doctor de bine | Care este rolul carbohidraților în alimentație și cine sunt considerați...
Ce tratament necesită alergia la ambrozie. Picăturile de nas nu sunt o soluție
Doctor de bine | Cum le spunem adolescenților că nu este indicat să fumeze la vârste...
Legătura nebănuită dintre gustul mâncării și obezitate. Un studiu pe șoricei...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies