Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci 3 ouă pe zi


Ouăle au numeroase beneficii pentru sănătate. Ele conțin vitaminele A, D, E, B12, iod, fier, calciu, zinc, seleniu, ajută la creșterea oaselor şi au numeroase proteine şi grăsimi bune.


De ani de zile, medicii au stabilit limite privind cantitatea maximă de colesterol pe care o putem consuma. Maximul a fost de aproximativ 300 mg pe zi. Având în vedere că un singur ou conține 186 mg, ouăle au ieșit imediat de pe lista alimentelor recomandate, nu numai atunci când cineva avea un nivel ridicat de colesterol, ci pentru oricine dorea să-și țină colesterolul sub control.

Timp de ani de zile, această credință a fost perpetuată atât de oficialii din domeniul sănătății, cât și de asociațiile medicale și de nutriție, ceea ce i-a determinat pe unii oameni să evite consumul de ouă. 

Ouăle sunt, fără îndoială, mai bogate în colesterol decât multe alte alimente. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, pline de compuși bioactivi benefici și de alți nutrienți care luptă împotriva bolilor.

Cercetări recente sugerează că legătura dintre consumul de ouă și riscul ridicat de boli de inimă ar putea să nu fie atât de puternică pe cât se credea odată - deși există încă multe dezbateri pe această temă.

Multe ghiduri și recomandări de sănătate au redus restricțiile pe care le impuneau cândva în legătură cu consumul de ouă. Cu toate acestea, mulți oameni încă se tem că ouăle ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea inimii lor .

De exemplu, un studiu recent a aratătat că, în comparație cu un mic dejun bogat în carbohidrați fără ouă, consumul a 2 ouă sau a 1/2 cană (118 ml) de ouă lichide la micul dejun nu a avut efecte semnificative asupra nivelului de colesterol din sânge.

Studiile la persoanele cu diabet au constatat că consumul a 6-12 ouă pe săptămână nu a afectat negativ nivelul total al colesterolului din sânge sau factorii de risc pentru bolile de inimă. Mai degrabă, a crescut colesterolul lipoproteic de înaltă densitate (HDL).

Colesterolul HDL este cunoscut sub numele de colesterol bun. Acesta elimină alte tipuri de colesterol din sânge.

Câte ouă se pot mânca în siguranță pe zi?

Pe măsură ce continuăm să aflăm cum interacționează ouăle cu colesterolul și cu bolile cronice, devine din ce în ce mai clar că riscul asociat consumului de prea multe ouă diferă de la o persoană la alta.

Factori precum genetica, istoricul familial, modul în care vă preparați ouăle, dieta generală și chiar locul în care locuiți ar putea influența numărul de ouă pe care le puteți mânca în siguranță pe zi.

Pentru un adult sănătos, cu niveluri normale de colesterol și fără factori de risc de bază semnificativi pentru bolile de inimă, unele cercetări sugerează că 1-2 ouă pe zi pot fi sigure. Poate fi chiar sănătos și benefic pentru sănătatea inimii.

De asemenea, un alt studiu efectuat pe 38 de adulți sănătoși a constatat că până la 3 ouă pe zi îmbunătățesc nivelurile LDL și HDL și raportul LDL-HDL. Cu toate acestea, experții s-ar putea să se ferească să sugereze mai mult de 2 ouă pe zi, mulți sugerând în continuare să vă limitați la 1. 

Un studiu efectuat pe adulți coreeni a mai observat că un cosum a 2-7 ouă pe săptămână a ajutat la menținerea unor niveluri ridicate de colesterol HDL și la reducerea riscului de sindrom metabolic. Între timp, consumul a 2 sau mai multe ouă pe zi nu a avut aceleași efecte protectoare. 

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies