Ce ştiu oamenii de ştiinţă până acum despre noua tulpină super-mutantă care a apărut în Africa de Sud 


Oamenii de ştiinţă şi experţii în sănătate din întreaga lume sunt în alertă după ce o nouă tulpină considerată foarte periculoasă a fost depistată în Africa de Sud. 


Noua variantă, numită de specialişti B.1.1.529, este mai contagioasă decât tulpina Delta şi pare să se extindă foarte rapid în Africa de Sud. 

"Inițial, părea că este vorba de mai multe focare epidemice, însă ieri (joi, n.r.) specialiștii noștri din Rețeaua de Supraveghere Genomică ne-au indicat că asistăm la propagarea unei noi variante", a declarat ministrul sud-african al Sănătății, Joe Phaahla. 

Specialiştii nu ştiu cu exactitate unde a apărut această tulpină super mutantă B.1.1.529. Joi a fost semnalată o infectare cu noua variantă în Africa de Sud, în Botswana și la un călător care a venit în Africa de Sud de la Hong Kong.

De asemenea, în Israel a apărut deja noua tulpină fiind depistată la o persoană care s-a întors în țară venind din Malawi, stat situat în sudul Africii.

Alte două cazuri suspecte așteaptă confirmarea. Specialiştii sunt foarte îngrijoraţi şi consideră această tulpină foarte periculoasă mai ales că toate persoanele confirmate cu aceasta erau vaccinate cu schema completă. 

Este foarte probabil ca vaccinurile actuale să fie mai eficace față de noua variantă de COVID, crede James Naismith, profesor de biologie structurală la Universitatea din Oxford.

Potrivit lui Naismith, mutațiile constatate la B.1.1.529 sugerează că aceasta se răspândește mai rapid. Specialistul spune că în cazul în care transmisibilitatea acestei variante va fi confirmată este aproape sigur ca va ajunge şi în Marea Britanie, care a interzis deja zborurile din şase state sud-africane. 

Noua tulpină prezintă un număr uriaş de mutaţii 

Oamenii de ştiinţă au descoperit până acum ca noua tulpină prezintă un număr foarte mare de mutaţii, 50, dintre care 30 la nivelul proteinei spike, adică structura de care virusul se foloseşte pentru pătrunde în celulele atacate.

Virusologii, printre care şi Tom Peacock spun că această tulpină are un profil "îngrozitor" al proteinei spike și că "e de presupus că acest lucru este mai rău decât aproape orice altceva".

Specialiştii cred că numărul uriaş de mutaţii are legătură cu modificările suferite de virus în corpul unui pacient al cărui sistem imunitar nu a putut face față acestui microorganism.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă spun că nu înseamnă ca va urma Apocalipsa, ci că trebuie să afle mai întâi ce fac aceste mutaţii. 

Sursa foto: shutterstock.com

 

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies