Ce sunt testele nutrigenetice și cum poți preveni boli ca diabetul și cancerul cu ajutorul alimentației potrivite ție


Alimentația precară omoară mai mulți oameni decât tutunul, potrivit unui studiu parte din Global Burden of Disease, realizat de Institute of Health Metrics and Evaluation. Se pare că cea mai mare problemă este lipsa nutrienților din alimentație, ceea ce cauzează o serie de afecțiuni cum ar fi atacul de cord, diabetul sau chiar cancerul.   


Cifrele sunt mai mult decât îngrijorătoare – 11 milioane de oameni din toată lumea mor anual de boli care pot fi prevenite cu dieta potrivită. Fiecare corp este unic și are nevoi la fel de unice. Și atunci de ce încercăm să uniformizăm dietele sperând mereu la un alt rezultat? Vegană, vegetariană, fără gluten, proteică, paleolitică, disociată, mediteraneană. Fiecare dietă are propriul mecanism și este potrivită pentru un anume tip de organism. Ca să afli ce alimente îți hrănesc cel mai bine corpul, nu îți permiți să experimentezi la nesfârșit. Soluția este alinierea dietei cu bagajul genetic. Mai exact, ascultă-ți genele și vei ști ce să mănânci ca să fii sănătos.  

Între gene, metabolism și regim alimentar există o corelație. Caracteristicile genetice pe care le ai au impact asupra felului în care organismul tău răspunde la nutrienți.

Baza este genomul uman. Nutrigenetica este o știință care s-a născut din alăturarea altor două științe – nutriție și genetică – și studiază interacțiunea dintre genomul uman și nutrienți. Felul în care ADN-ul nostru reacționează la aportul diverșilor nutrienți. Din punct de vedere genotipic, diferențele dintre noi sunt uriașe. Avem în organismul uman zeci de mii de gene, care dezvoltă variații. Până în momentul de față sunt cunoscute 8 milioane de tipuri de variații genetice. Prin testele nutrigenetice studiem aceste variații genetice care apar în urma consumării unor anumite alimente”, explică Dr. Adina Trandafir, doctor în Genetică, specialist Nutrigenetică și consilier nutrițional. 

Testele nutrigenetice ajută atât persoanele care caută să adopte un stil de viață sănătos cât și pe cele care se confruntă cu probleme estetice cum ar fi grăsimea localizată care nu cedează nici măcar cu tratamente corporale, care au un IMC ridicat și au dificultăți în menținerea unei greutăți normale, anumite intoleranțe precum cea la gluten, cafeină, alcool, lactoză și carență de micronutrienți sau care, pur și simplu își doresc să-și mențină greutatea pe care o au și să urmeze un regim de viață echilibrat, fără excese.

Un astfel de test ne ajută să ne conturăm și să ne direcționăm viața într-un acord perfect cu informația genetică pe care o deținem. Ceea ce este bun pentru mine nu este neapărat benefic și pentru o altă persoană. Nutrigenetica ne oferă aceste date despre noi, în urma unei testări pe care o facem o singură dată în viață”, spune Cristina Toma, nutriționist.

Informația ascunsă în ADN-ul tău conține date prețioase despre predispoziía la intoleranțele alimentare pe care le moștenești și care îți pot influența starea de sănătate, precum și care sunt bolile la care ești predispus și pe care le poți influența la rândul tău, prin alimentație. 

Un sfat nutrițional corect trebuie să pornească de la informația genetică și de la toate informațiile legate de fiziologia organismului. Oricine intră în cabinetul nutriționistului ar trebui să primească această recomandare – dacă ai niște particularități în asimilarea nutrienților, ar trebui, în primul rând, să îți cunoști aceste particularități. Valabil și pentru particularitățile de la nivelul microbiomului sau predispozițiile spre intoleranțe alimentare. Pe toate ar trebui să le cunoști înainte de a creiona o dietă potrivită pentru tine”, spune Dr. Adina Trandafir, doctor în Genetică, specialist Nutrigenetică și consilier nutrițional. 

În București există puține centre în care se pot face testări nutrigenetice. Unul dintre ele este Avra Aesthetic Institute. 

Testul nutrigenetic este non-invaziv. Pentru un test de acest fel se recoltează salivă. Ulterior, vei primi un raport personalizat cu informațiile despre modul în care organismul tău reacționează la unele alimente, în funcție de informațiile ADN obținute, precum și ce tipuri de alimente și nutrienți este mai indicat să consumi și în ce proporții”, explică Marina Aristotel, Managing Director Avra Aesthetic Institute. 

La Avra Institute sunt disponibile în acest moment două teste analizate în parteneriat cu Nutriscience - Woman’s Health + Phamacogenetic și Healthy Life + Pharmacogenetic. 

Înainte de orice, este important de menționat că ambele teste au o acuratețe extrem de ridicată, care folosește o tehnologie de ultimă generație. Le-am ales deoarece, din testele disponibile în România, analizează cele mai multe gene (Healthy Life 66/ Woman’s Health 72) și variații genetice (Healthy Life 207/ Woman’s Health 218). În urma lor vei primi informații referitoare la recomandările optime zilnice de nutienți, alături de riscul pe care îl ai de a dezvolta unele dezechilibre metabolice, cum ar fi – obezitate, diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, cancer gastric și altele, precum și recomandările nutriționale potrivite ție. În plus, testul Woman’s Health analizează și variațiile genetice prezente la femei, care influențează direct cantitatea optimă de nutrienți necesari dezvoltării sănătoase a fetusului, în timpul sarcinii, precum și a nou-născutului, în etapa alăptării. În urma acestui test, vor fi detectate posibile mutații din gena LCT în intoleranța la lactoză, și variațiile TPK1 asociate cu greutatea nou-născutului, determinând aportul zilnic necesar de tiamină în timpul sarcinii și al alăptării. Testul vizează și metabolismul adenozinei, metabolismul colinei, al vitaminei A, al betainei și folatului, precum și recomandări specifice de consum”, explică Marina Aristotel, Managing Director, AVRA Aesthetic Institute.

Mai multe informații despre testarea nutrigenetică poți afla din webinarul gratuit organizat de Avra Aesthetic Institute pe pagina oficială de Facebook a institutului.

Sursa foto: Shutterstock

vezi emisiunile doctor de bine

Efectele negative ale dinților lipsă. Ce spun medicii. „Sinusul se mărește”
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 martie 2024
Medicamentele antidiabetice care pot da rezultat fals-pozitiv la un eventual drug-test....
Cum apar cheagurile de sânge în creier. Drogurile și fumatul sunt unele dintre...
De ce nu este bine să mâncăm dulciuri dimineața. Costurile biologice sunt prea...
De ce nu este bine să luăm medicamente după ureche, doar ca să ne simțim mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies