Ce trebuie să mănânci dacă ai COVID-19. Descoperirea făcută de oamenii de ştiinţă


Toată lumea ştie, după doi ani de pandemie, că, în cazul în care o persoană se confruntă cu simptome de COVID-19, trebuie să se izoleze imediat şi să îţi monitorizeze simptomele. Ceea ce mulţi oameni nu ştiu este ce trebuie să mănânce pe perioada infecţiei pentru a ameliora simptomele. 


Deși cercetările privind modul în care anumite alimente pot avea un impact asupra recuperării  în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2 sunt încă în fază incipientă, este bine cunoscut faptul că o dietă echilibrată, bogată în nutrienți, este esențială pentru menținerea unui sistem imunitar puternic.

Ce știm despre dietă și COVID-19

Nu există nicio dovadă că un consum al anumitor alimente va face ca simptomele COVID-19 să dispară mai repede, a declarat dieteticianul Toby Amidor, RD, CDN, autorul cărții de bucate The Family Immunity Cookbook. 

"Nu există nicio dovadă științifică care să facă asocierea între mâncare şi un sistem imunitar sănătos pentru a ajuta la diminuarea duratei COVID-19", spune Amidor. Dar unele alimente (și, mai exact, nutrienții pe care îi conțin) par să ajute organismul să lupte mai bine cu infecţia. 

Vitamina D, în special, este o componentă cheie a sănătății imunitare. O revizuire și o meta-analiză din 2017 publicată în The BMJ a constatat că suplimentarea cu vitamina D - în special la participanții care prezentau deficiențe - s-a dovedit a proteja împotriva infecțiilor acute ale tractului respirator. Alți micronutrienți - cum ar fi vitamina C, vitamina B6 și vitamina E, printre altele - au fost, de asemenea, asociați cu o mai bună sănătate imunitară. 

Alimentele fermentate pot juca un rol în sănătatea imunitară, de asemenea. Potrivit unui studiu din 2021 publicat în revista Cell, consumul de alimente fermentate a dus la o mai mare diversitate a microbiomului - care poate avea un impact asupra răspunsului imunitar.

O mare parte din cercetările privind dieta și imunitatea se bazează pe obiceiurile alimentare stabilite înainte de a contracta o boală. Cu alte cuvinte, sistemul imunitar nu poate ajunge la statutul de centru de putere peste noapte.
Pentru mulți oameni, a mânca în timpul unei infecţii cu COVID-19 înseamnă în principal a mânca bine pentru a se simți bine. Iată câteva alimente pe care să le adăugi în dieta ta pentru a te simţi mai bine dacă ai COVID-19. 

Legume şi fructe 

Consumul de fructe și legume din abundență este o modalitate excelentă de a consolida sănătatea generală și sănătatea imunitară. Fructele și legumele bogate în micronutrienți care susțin sistemul imunitar, cum ar fi vitaminele A, C, D și zinc, includ:
 
  • Citricele
  • Roșiile
  • Fructele de pădure
  • Kiwi
  • Morcovi
  • Cartofi dulci
  • Broccoli
  • Ardei gras
  • Ciuperci
Nu numai că aceste alimente furnizează micronutrienți cheie, dar multe dintre ele  oferă un plus de carbohidrați complecși. Aceștia pot menține nivelul de energie mai stabil pe parcursul zilei, ceea ce ar putea fi benefic atunci când te confrunți cu oboseala COVID-19.

Dacă apare durerea în gât este recomandat să consumi supe. 

"Supa este o modalitate excelentă de a strecura legumele și este ușoară pentru stomac", a declarat dieteticianul Ana Reisdorf, MS, RD, pentru Health.

Cereale integrale

Fibrele prebiotice din cerealele integrale oferă "hrană" pentru ca bacteriile sănătoase să înflorească în sistemul digestiv. Un microbiom înfloritor este asociat cu un sistem imunitar care funcționează mai bine - cel mai probabil pentru că bacteriile benefice din tractul digestiv reduc inflamația.

Astfel, pe perioada infecţiei cu COVID-19 este bine să incluzi în dieta ta fulgii de ovăz și orzul. Ambele conțin o fibră numită beta-glucan, care este bine cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Alte cereale nutritive, bogate în fibre, sunt quinoa, pastele integrale, pâinea integrală și orezul brun.

Proteine

Dintre cei trei macronutrienți - proteine, grăsimi și carbohidrați - proteinele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a construi mușchi și de a repara țesuturile. Un consum deficitar de proteine poate afecta funcţia imunitară  şi poate expune organismul la un risc mare de boli de infecţioase, potrivit unei cercetări publicate în British Journal of Nutrition.

Multe surse de proteine conțin, de asemenea, micronutrienți, a spus Amidor. 

 "Carnea de vită ajută imunitatea deoarece are mineralul zinc, care este implicat în multe activități metabolice din organism, inclusiv în producția de proteine și în vindecarea rănilor, spune specialistul. 
 
foto: unsplash

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies