Ceaiul verde și cafeaua, aliați în lupta cu mortalitatea cauzata de diabetul de tip 2


Un studiu recent publicat în BMJ Open Diabetes Research & Care arată că ceaiul verde și cafeaua reduc riscul de deces la persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2, scrie MedicalXpress.

Sursă foto: Shutterstock

Astfel, potrivit studiului, dacă o persoană consumă zilnic patru sau mai multe cești de ceai verde și cel puțin două cești de cafea, scade cu 63% riscul de mortalitate într-un interval de aproximativ cinci ani. Consumul regulat de cafea și ceai verde a mai făcut obiectul unor studii.

Cercetările anterioare au relevat că aceste băuturi au efecte benefice asupra organismului datorită unor compuși bioactivi pe care îi conțin.

Totuși, cercetarea prezentă s-a concentrat asupra efectelor băuturilor asupra pacienților diagnosticați cu diabet.

În cadrul studiului au fost monitorizați timp de 5 ani aproximativ 5.000 de japonezi (2.790 bărbați și 2.133 de femei) care suferă de diabet de tip 2, cu vârstă medie de 66 de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că o ceașcă de ceai verde în fiecare zi este asociată cu 15% mai puține șanse de deces, în timp ce consumul de 2 sau 3 cești cu un risc scăzut cu 27%. Mai mult, consumul de 4 sau mai multe cești de ceai verde a fost asociat cu o reducere de 40% a riscului de deces.

Totodată, consumul zilnic de o ceașcă de cafea a determinat o reducere de 12% a mortalității, în timp ce 2 sau mai multe cești au dus la o scădere de 41% a riscului de deces.

Riscul de deces a fost chiar și mai scăzut în rândul celor care au consumat ceai verde și cafea în fiecare zi: 51% mai scăzut pentru 2 sau 3 cești de ceai verde combinate cu 2 sau mai multe cești de cafea; 58% mai redus pentru 4 sau mai multe 3 cești de ceai verde combinate cu o ceașcă de cafea în fiecare zi; 63% mai scăzut pentru o combinație de 4 sau mai multe cești de ceai verde și 2 sau mai multe cești de cafea. Totuși, excesele nu sunt bune.

Cafeaua conține numeroase elemente bioactive, iar consumul excesiv ar putea avea efecte asupra circulației.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a putea fi trasate niște recomandări clare.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies