Cercetătorii au detectat, pentru prima dată, microplastice în laptele maternApar tot mai multe studii îngrijorătoare care arată efectul devastator al poluării asupra oamenilor, și în special, asupra bebelușilor. Poluarea afectează fiecare organ din corpul uman și, de cele mai multe ori, poate fi mortală.


Un studiu recent arată că poluarea afectează fătul încă din primul trimestru de sarcină. Particule prezente în aerul poluat au fost descoperite pentru prima dată în plămânii şi creierele în curs de dezvoltare ale copiilor nenăscuţi.

Descoperire în premieră: particulele toxice din aerul poluat afectează și bebelușii nenăscuți

Iar acum, cercetătorii au detectat microplastice în laptele matern uman.

Sugarii sunt deosebit de vulnerabili la contaminanţii chimici, iar oamenii de ştiinţă sunt extrem de îngrijoraţi de potenţialul impact asupra sănătăţii bebeluşilor.

Probele de lapte matern au fost prelevate de la 34 de mame sanatoase, la o săptămână după ce au născut la Roma, Italia. Microplasticele au fost detectate la 75% dintre ele.

Plasticele conţin adesea substanţe chimice nocive, cum ar fi ftalaţi, care au mai fost găsiţi în laptele matern.

Alte cercetări recente au arătat că bebeluşii hrăniţi cu biberon ar putea înghiţi milioane de microplastice pe zi şi că laptele de vacă poate conţine microplastice.

Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediu, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Oamenii consumă particulele minuscule prin alimente şi apă, şi le inspiră, şi au fost găsite în fecalele bebeluşilor şi adulţilor.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum apare insuficiența cardiacă și ce trebuie să facem pentru a ne feri de complicații
Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge și le face să...
Ficatul produce HDL colesterol, dar și intestinul subțire. Cum facem să ne fie...
Prea mult zahăr în sânge face ca în fluxul sanguin să existe o așa numită stare...
Ce înseamnă bogăția alimentară pentru organism. Medicii ne explică la ce riscuri...
Ce înseamnă să mâncăm sănătos. Miturile despre grăsimi și dulciuri, demontate

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies