Cine se poate îmbolnăvi de variola maimuței. Profilul făcut de experții OMS


Infectarea cu variola maimuţei nu a cauzat niciun deces în Europa, conform datelor puse la dispoziţia Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) şi Biroului Regional European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).


Până în prezent s-au înregistrat 5.949 de cazuri de variola maimuţei în 33 de ţări şi regiuni europene. Numărul cazurilor diagnosticate în țara noastră se ridică la 14.

Marea majoritate a celor infectaţi, sau 99,6%, sunt bărbaţi, iar 42% din cei infectaţi au între 31 şi 40 de ani.

OMS a remarcat recent că focarul actual este centrat în Europa, cu aproape 90% din toate cazurile confirmate de la jumătatea lunii mai înregistrate în regiune.

Cine se poate îmbolnăvi de variola maimuței

Experții de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut un prim portret al pacienților care se îmbolnăvesc de variola maimuței

Cel mai des întâlnit profil este cel al unui bărbat cu vârsta sub 40 de ani, care locuieşte în Europa, are relaţii sexuale cu bărbaţi şi prezintă erupţii cutanate pe tot corpul şi febră.

Boală din familia variolei, dar considerată mult mai puţin periculoasă, variola maimuţei se vindecă de obicei de la sine în două sau trei săptămâni.

Cum se transmite variola maimuței și care sunt simptomele

Semnele clinice care indică prezența infecției sunt reprezentate de:  erupție - aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului - febra, cefaleea (durerea de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați - un semn foarte important - frisoare, oboseală accentuată.

Cum se transmite variola maimuței: prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate. Dar nu se transmite ușor.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies