Consumul de alcool crește riscul de dezvoltare a unui ritm cardiac anormal


Potrivit celor mai recente studii privind efectele consumului de alcool, chiar și un singur pahar poate crește riscul de dezvoltare a fibrilației atriale.

Sursă foto: Shutterstock

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din California contrazice studiile anterioare care arătau că anumite tipuri de alcool pot fi benefice sănătății, scrie Science Alert.

Experții au ajuns acum la concluzia că nu e nevoie de consum excesiv de alcool pentru a pune în pericol sănătatea, ci un singur pahar de alcool poate crește riscul dezvoltării unui ritm cardiac anormal, numit fibrilație atrială, care poate cauza insuficiență cardiacă și accidente vasculare cerebrale fatale.

„Spre deosebire de ceea ce cred multe persoane, fibrilația atrială nu este asociată doar cu un consum excesiv de alcool. Se pare că până și un singur pahar de alcool poate fi suficient pentru a crește riscul”, a explicat Gregory Marcus, profesor de cardiologie și autor principal al studiului.

Cercetarea a fost realizată pe un grup de 100 de pacienți, care, sub influența unui pahar de alcool, li s-a dublat riscul de fibrilație atrială. Cei incluși în studiu avuseseră și în trecut aceste probleme cardiace. Totuși, cercetarea relevă faptul că un consum moderat de alcool crește riscul de manifestare a acestei afecțiuni.

„Efectele par să fie destul de liniare. Cu cât consumi mai mult alcool, cu atât este mai crescut riscul de un eveniment acut de fibrilație atrială”, a spus profesorul Gregory Marcus.

Evitarea consumului excesiv de alcool este în continuare recomandarea cea mai importantă a experților.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

De ce se produce infarctul? Mihaela Bilic a explicat care este cauza și ce putem...
Cum arată farfuria ideală atunci când vrem să slăbim. „Nu ne îngrășăm dintr-o...
„Doctor de Bine”. Emisiunea integrală din 19.09.2021
Mihaela Bilic: ”Top 10 alimente care ne cresc imunitatea”. Produsul-vedetă: salata...
De ce scad anticorpii în timp? Scăderea lor este normală și arată că sunteți...
Primul simptom când suferim din cauza stresului: răcim mai des. Sfatul specialiștilor

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies