Cum afectează creierul schimbarea orei. Schimbările care se produc 


Schimbarea orei implică o modificare a orelor de lumină și întuneric care produce o serie de modificări neurohormonale care, în mod normal, sunt depășite în câteva zile, potrivit lui Ricardo Martínez Murillo, cercetător în neuroștiințe la Consiliul Național de Cercetare din Spania (CSIC), la Institutul Cajal de Neuroștiințe.


Atunci când nivelurile neurohormonale obișnuite, cum ar fi melatonina, sunt modificate, creierul trebuie să se readapteze la noile condiții, iar acest lucru durează între două și patru zile. "Este o schimbare mică, o oră în plus sau în minus, iar în câteva zile organismul se reglează din nou", a spus omul de știință, care a minimizat importanța modificărilor pe care le-ar putea produce schimbarea de oră.

Pentru omul de știință, dincolo de economiile implicate, mai important este faptul că o reducere a consumului de energie se traduce printr-o scădere a poluării, iar acest lucru, în opinia sa, este "întotdeauna benefic".

În acest context, el a subliniat că poluarea afectează și creierul, care nu mai este oxigenat în același mod în condițiile unui nivel mai ridicat de CO2 și de alte gaze poluante din atmosferă.

În cele din urmă, acesta a subliniat că nivelurile ridicate de poluare și CO2 pot afecta, în primul rând, tractul respirator, iar acest lucru, la rândul său, poate afecta funcționarea sistemului nervos. "Schimbarea orei este bună pentru că poluare și pentru sănătatea umană", a conchis el.

Cele mai afectate persoane de schimbarea orei 

Cei care pot fi mai afectați de această schimbare de oră sunt "persoanele care suferă de anxietate, în timp ce schimbarea orei de toamnă îi afectează mai mult pe pacienții care suferă de depresie", spune vicepreședintele Asociației Spaniole de Psihiatrie Privată (ASEPP), José Antonio López Rodríguez.

De asemenea, persoanele care suferă de insomnie sau care au dificultăți în a adormi își vor vedea problemele de somn înrăutățite, în timp ce cei care au o tulburare de anxietate pot suferi un anumit grad de anxietate mai mare în acele zile.

"Creierul nostru se adaptează, încetul cu încetul, la aceste schimbări de lumină de-a lungul anului prin intermediul ritmurilor circadiene împărțite în perioade de 24 de ore, adaptându-se la absența și prezența luminii prin intermediul a două substanțe: melatonina și cortizolul", explică expertul.

Această schimbare de lumină poate duce la tulburări de somn, la o mai mare oboseală fizică sau la iritabilitate, care poate fi mai "vizibilă" la copii sau la persoanele în vârstă, deoarece creierul lor este "mai sensibil" la această schimbare, spune specialistul.

Pentru a combate acest lucru, Dr. López Rodriguez oferă o modalitate de a minimiza efectele cauzate de schimbarea orei, cum ar fi menținerea acelorași obiceiuri, mergând la culcare la aceeași oră.vSomnul necesită rutină și monotonie", spune el.

vezi emisiunile doctor de bine

Cum apare insuficiența cardiacă și ce trebuie să facem pentru a ne feri de complicații
Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge și le face să...
Ficatul produce HDL colesterol, dar și intestinul subțire. Cum facem să ne fie...
Prea mult zahăr în sânge face ca în fluxul sanguin să existe o așa numită stare...
Ce înseamnă bogăția alimentară pentru organism. Medicii ne explică la ce riscuri...
Ce înseamnă să mâncăm sănătos. Miturile despre grăsimi și dulciuri, demontate

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies