Cum poate afecta paracetamolul inima. Efectele secundare pe care le poate avea acest medicament


Paracetamolul este unul dintre cele mai frecvent utilizate medicamente pentru ameliorarea durerii. Cu toate acestea, administrarea excesivă a acestuia poate fi periculoasă, deoarece probabilitatea apariției bolilor de inimă și riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială crește considerabil.


În special, șansele de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau un deces prematur cresc cu până la 63% în cazul persoanelor care iau în mod regulat acest medicament, potrivit unei cercetări efectuate de Leeds Institute of Rheumatic and Mucoloskeletal Medicine.

Pentru a ajunge la această concluzie, experții au analizat 666.000 de pacienți care au luat zilnic paracetamol timp de 14 ani pentru a ameliora durerile de spate și artrita și i-au comparat cu alții care nu l-au luat. Printre concluziile pe care le-au tras se numără faptul că probabilitatea de a suferi un atac de cord a crescut cu 68%, iar apariția ulcerului gastric și a hemoragiilor stomacale a crescut cu 50%.

Cu toate acestea, oamenii de știință spun că nu se poate stabili o legătură între consumul de paracetamol și aceste cauze de deces, deoarece cei care iau medicamentul în mod regulat suferă deja de boli care provoacă decese timpurii.

De asemenea, aceștia consideră că paracetamolul este mai sigur decât aspirina și ibuprofenul.

Efecte secundare ale paracetamolului

Cele mai rare efecte secundare ale paracetamolului, care afectează 1 din 1.000 de pacienți, sunt tensiunea arterială scăzută și creșterea nivelului de transaminaze în sânge.

Persoanele care trebuie să ia un medicament antiinflamator nesteroidian trebuie să ia cea mai mică doză recomandată pentru o perioadă cât mai scurtă de timp, deoarece acest lucru reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

O altă constatare a studiului este că acest medicament crește tensiunea arterială la pacienții cu boli coronariene.

vezi emisiunile doctor de bine

Efectele negative ale dinților lipsă. Ce spun medicii. „Sinusul se mărește”
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 martie 2024
Medicamentele antidiabetice care pot da rezultat fals-pozitiv la un eventual drug-test....
Cum apar cheagurile de sânge în creier. Drogurile și fumatul sunt unele dintre...
De ce nu este bine să mâncăm dulciuri dimineața. Costurile biologice sunt prea...
De ce nu este bine să luăm medicamente după ureche, doar ca să ne simțim mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies