Cum să știi dacă boala ta este contagioasă? Care sunt simptomele 


A avea o boală contagioasă înseamnă că puteți transmite boala respectivă unei alte persoane. Bolile respiratorii superioare (cum ar fi răceala și gripa) sunt cauzate de viruși, care se transmit cu ușurință altora. Multe infecții cauzate de bacterii pot fi, de asemenea, foarte contagioase.


În cazul în care descoperiți că aveți o boală contagioasă, măsurile de precauție pot ajuta la prevenirea răspândirii bolii.

Identificați simptomele unei boli contagioase.

Luați-vă temperatura

O temperatură normală se situează între 36,5° și 37,5° C (97,7° și 99,5° F). O temperatură mai ridicată este considerată febră și indică prezența unei boli contagioase. Febra în timpul unei răceli nu este la fel de frecventă ca febra asociată cu gripa, dar înseamnă totuși că boala este contagioasă.

Febra este modul organismului de a lupta împotriva infecției. Temperatura corpului poate fi măsurată pe cale orală, rectală, în ureche sau sub braț și poate varia ușor în funcție de fiecare metodă. Febra asociată cu gripa poate fi cuprinsă între 37,7° și 38,8° C (100° și 102° F) și poate fi chiar mai mare la copii. Febra cauzată de gripă poate dura între 3 și 4 zile în majoritatea cazurilor.

Temperatura corpului este reglată de o structură din creier numită hipotalamus. Atunci când aveți o infecție, hipotalamusul crește căldura corpului pentru a scăpa de bacteriile sau virusul invadator.

Examinați mucusul și secrețiile nazale

Mucusul gros sau galben sau verde pal este un indiciu puternic al unei infecții a căilor respiratorii superioare însoțită de inflamație. Aceasta înseamnă, de asemenea, că este foarte probabil ca boala să fie contagioasă.

Copiii cu o secreție groasă verde, galbenă sau albă din ochi sunt de obicei contagioși, la fel ca și cei cu ochii roșii din cauza conjunctivitei.

Bolile respiratorii specifice cu mucus gros sau palid și secreții nazale includ răceala comună, sinuzita (inflamația sinusurilor), epiglotita (inflamația epiglotei), laringita (inflamația laringelui) și bronșita (inflamația bronhiilor).

Sistemul imunitar crește producția de mucus în nas pentru a elimina boala. Acest lucru determină blocarea nasului și indică o boală contagioasă.

Mucusul gros sau palid, care nu se elimină în aproximativ o săptămână poate necesita o vizită la medic. Medicul poate face teste pentru a evalua cauza simptomelor, poate prescrie tratamente și poate determina cauza simptomelor.

Verificați dacă aveți o erupție cutanată

Unele erupții cutanate sunt adesea un semn al unei boli contagioase. Erupțiile care afectează porțiuni mari ale corpului pot fi alergice sau virale. Erupțiile virale sunt cele care sunt semnul unei boli contagioase, cum ar fi varicela sau rujeola.

Există două moduri în care se pot răspândi erupțiile virale. Erupțiile simetrice încep la extremități, pe ambele părți ale corpului, apoi se răspândesc spre centrul corpului. Erupțiile virale centrale încep pe piept sau pe spate, apoi se răspândesc spre brațe și picioare.

Erupțiile virale urmează un model de răspândire fie spre exterior, fie spre interior, așa cum este descris. Erupțiile cutanate cauzate de alergii pot apărea oriunde pe corp și nu au un model specific de răspândire.

Unele erupții virale au tendința de a rămâne în anumite zone, cum ar fi coxsackievirus. Atunci când acest virus provoacă febra aftoasă, provoacă în principal o erupție cutanată în interiorul și în jurul gurii, pe mâini și picioare și, uneori, în zona scutecului sau pe picioare.

Urmăriți diareea însoțită de o ușoară febră

Diareea poate fi un semn al unei boli contagioase, mai ales atunci când este însoțită de vărsături și febră ușoară. Diareea, vărsăturile și febra ușoară pot fi semne de gastroenterită (adesea denumită "gripă stomacală") sau semne de rotavirus sau coxsackievirus, care sunt boli contagioase.

Există două tipuri de diaree: complicată și simplă. Diareea simplă include simptome de balonare sau crampe abdominale, scaune moi și apoase, senzație de urgență pentru a avea o mișcare intestinală, greață și vărsături. De obicei, diareea constă în cel puțin 3 scaune pe zi.

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies