Cum se manifestă intoxicația cu arsenic. DSP a descoperit arsenic în apa potabilă din Prahova


Într-o localitate din Prahova, Direcția de Sănătate Publică a descoperit arsenic în apa potabilă.


Sătenii au băut apa otrăvită

Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică au depistat arsenic în apa potabilă, în urmă cu o săptămână, însă vestea a ajuns la localnici abia acum. Oamenii au continuat să bea din apa contaminată până când autoritățile au decis să îi anunțe oficial de pericol, potrivit Agerpres.

Specialiștii recomandă ca apa să nu fie consumată sub nicio formă, nici măcar fiartă, pentru că acest metal greu, extrem de nociv, nu dispare prin acest procedeu.

Arsenicul nu are miros și nici un gust. Cel mai periculos este consumul de apă și alimente în care se găsește acest metal greu. Arsenicul atacă mai multe organe și sisteme, se acumulează în timp și cauzează probleme digestive constante, dureri în gât și înnegrirea pielii.

În cazul expunerii pe termen lung la doze mici de arsenic, pot apărea simptome cum ar fi furnicături la nivelul degetelor, dureri abdominale, greață și vărsături. Deoarece nu există nici un remediu, cel mai bun mod de a controla contaminarea este prin evitarea consumului acestei ape.

Intoxicația cu metale grele

Intoxicația cu metale grele înseamnă acumularea de metale grele în cantități toxice în corp. Metalele grele sunt elemente care se găsesc în mod natural în pământ. Simptomele și semnele asociate cu otrăvirea cu metale grele variază în funcție de metalul acumulat.

Metalele grele cel mai frecvent asociate cu intoxicația oamenilor sunt plumbul, mercurul și arsenicul. Otrăvirea cu metale grele poate să apară că urmare a expunerii profesionale, a poluării aerului sau apei, a contaminării alimentelor, a medicamentelor, a recipientelor pentru alimente acoperite necorespunzător sau a ingerării vopselelor pe baza de plumb. Deși oricine se poate intoxica cu metale grele, copiii sunt mai vulnerabili la acestea.

Intoxicația cu arsenic

Intoxicația cu arsenic sau arsenicoza este o boală cauzată de ingestia, absorbția sau inhalarea unor nivele periculoase de arsenic. Dacă nu este tratată, intoxicația cu arsenic poate determina probleme grave de sănătate, chiar deces.

Ingestia acută de arsenic (cantitate mare la o singură administrare) este urmată de o gastroenterită severă, respirație cu miros de usturoi și hipersalivație. Semnele și simptomele intoxicației acute cu arsenic sunt: amețeală, dureri de cap, stări de confuzie, diaree severă.

Prognosticul pacienților intoxicați cu arsenic variază în funcție de cantitatea de arsenic și de tipul de expunere (acut sau cronic). Efectele și complicațiile pot să apară la un timp scurt (zile-săptămâni pentru neuropatia periferică mixtă) sau ani de la expunere (alopecia, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială).

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies