Cum se transmite variola maimuței, boala care sperie Europa 


Europa a fost avertizată cu privire la apariția mai multor cazuri de variolă a maimuțelor, o boală periculoasă și în mare parte necunoscută. Au existat deja mai multe cazuri în Spania, Marea Britanie și recent și în Italia. Este vorba despre o infecție care poate trece de la animale la oameni și despre care epidemiologii ne-au avertizat deja.


Dispariția variolei a fost una dintre marile realizări ale medicinei datorită vaccinului. A reușit să eradicheze virusul care afecta direct oamenii, nu toate tipurile de variolă. Astfel se explică apariția în Europa a unui focar de așa-numită variolă a maimuțelor, care provoacă îngrijorare.

Variola maimuței este cauzată de un virus din familia variolei. Atunci când s-a răspândit la oameni, a avut, în general, efecte mai puțin periculoase și nu se transmite la fel de repede ca variola umană.

Cum se transmite variola maimuțelor 

Agentul infecțios este ortopoxvirusul. Aceasta afectează în principal rozătoarele și alte animale sălbatice, care sunt primele care infectează maimuțele.

A devenit endemică în toată Africa Centrală și de Vest, în țările care au păduri tropicale și unde oamenii au mai multe posibilități de contact cu maimuțele și alte animale.

Nu este un virus ușor transmisibil. "Nu este probabil să aibă o transmitere semnificativă, dar nu poate fi exclusă", a declarat Dr. Fernando Simón, directorul Centrului de Coordonare a Alertelor și Urgențelor Sanitare (Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias).

Variola maimuțelor este o boală diferită de variola care a afectat omenirea timp de secole. Primele simptome sunt dureri de cap, febră, dureri musculare și oboseală. Ganglionii limfatici umflați sunt, de asemenea, un simptom frecvent. 

Semnul cel mai frapant și distinctiv este apariția erupțiilor pe tot corpul. Acestea se formează sub forma unor vezicule pline de lichid, mai întâi pe față, apoi erup peste tot. Copiii sunt cei mai afectați, cu o rată de mortalitate ridicată, de până la 20%.

vezi emisiunile doctor de bine

„Timpul înseamnă viață”, o campanie care ne învață cum să recunoaștem...
„Timpul înseamnă viața” în lupta cu AVC. Despre simptomele și importanța...
Prea multă grăsime pe burtă? Nu este doar un inconvenient estetic. La ce riscuri...
De ce dinții pot cauza digestie incorectă?
Oboseala continuă, simptom al unor probleme de inimă sau plămâni. Cum putem preveni...
Pacienții cu diabet își pierd dinții mai ușor. Cum putem ține glicemia sub control...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies