Curățenia excesivă poate fi dăunătoare pentru sănătate, sugerează un studiu științific


Curăţenia excesivă poate fi dăunătoare pentru sănătate, atrag atenţia oamenii de ştiinţă care au realizat un studiu în urma căruia au aflat că ar fi indicat să nu exgerăm cu folosirea produselor chimice pentru dezinfectarea şi curăţarea locuinţei.


Sistemul nostru imunitar are nevoie de expunere la germeni şi bacterii pentru a se întări, însă curăţenia excesivă tinde să ne slăbească răspunsul imunitar la mediul exterior datorită unei combinații de substanțe chimice dure și a lipsei de bacterii din mediul înconjurător.

Toate aceste constatări au fost analizate de o echipă de cercetători norvegieni care au studiat produsele de curățare a locuinței pentru a vedea cum afectează funcția pulmonară a oamenilor și și-au publicat concluziile în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Studiul a urmărit aproximativ 6.000 de femei timp de 20 de ani și a analizat modul în care produsele de curățare pot afecta sănătatea respiratorie în timp, inclusiv obstrucția căilor respiratorii și declinul funcției pulmonare. 

Rezultatul mediu al studiului a arătat că, dintre cele 6.000 de femei intervievate, curățenia doar o dată pe săptămână timp de 20 de ani a dus la afecțiuni pulmonare grave, în timp ce cele care au făcut curățenie în mod profesionist, ca parte a muncii lor, au suferit leziuni pulmonare similare celor care au fumat un pachet de țigări pe zi timp de 10-20 de ani.

Sursa foto: freepik.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies