De ce ar trebui să bei apă imediat ce te trezești. Beneficii uriașe pentru sănătate Apa este un nutrient esențial pentru a ne menține sănătoși. "Aproximativ 60 la sută din corpul uman este compus din apă, variind ușor în funcție de vârstă, sex și nivel de hidratare", spune Casey Kelley, M.D., ABoIM, fondator și director medical al Case Integrative Health. 

De asemenea, organismul are nevoie de apă pentru a lubrifia articulațiile, pentru a regla temperatura corpului, pentru a transporta nutrienți și pentru a excreta deșeurile prin urină și transpirație. Acestea sunt doar câteva funcții biologice care se bazează în mare măsură pe o hidratare adecvată. 

Cu toate acestea, corpul tău pierde apă în mod natural în fiecare zi prin procese normale, cum ar fi urinatul, transpirația și chiar expirația, potrivit doctorului William W. Li, medic și autor al cărții Eat to Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself Heal.  

Unii factori - cum ar fi exercițiile fizice, vremea caldă sau anumite medicamente - vă pot face să pierdeți lichide chiar mai repede. Dar, indiferent de nevoile specifice de apă, un lucru este sigur: trebuie să beți apă în fiecare zi.

Atunci când dormiți, nu este posibil să continuați să beți apă, iar corpul  va continua să folosească - și să piardă lichide pe parcursul nopții. În acest sens, consumul de apă atunci când vă treziți prima dată dimineața poate oferi cu siguranță unele avantaje sănătoase. Iată care sunt acestea:

Te rehidratează după o noapte fără apă

Din moment ce nu poți să bei apă în timp ce dormi, corpul tău este în mod natural într-o stare de deshidratare dimineața, spune Dr. Kelley. 

Astfel, consumul de apă la trezire poate fi de ajutor și, probabil, oricum te vei simți puțin însetat atunci când sună alarma. 

"Consumul de apă atunci când vă treziți reface lichidul pierdut, inclusiv [fluidele] pe care s-ar putea să le fi pierdut în timpul nopții", confirmă Dr. Li. Acest lucru este valabil mai ales dacă dormiți cu gura deschisă sau într-o cameră caldă, și cu atât mai mult dacă ați băut alcool (un diuretic natural) în noaptea precedentă, adaugă el.

Îți crește nivelul de energie

Potrivit Dr. Kelley, mulți oameni consideră că începerea zilei prin consumul de apă rece îi ajută să se trezească. La urma urmei, deshidratarea (care, din nou, apare în mod natural atunci când dormi) te poate face să fii obosit și amețit, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină. Reaprovizionarea cu un pahar de apă la prima oră a dimineții poate ajuta la prevenirea acestui lucru prin declanșarea procesului de rehidratare, asigurându-se că țesuturile și organele primesc fluidele de care au nevoie cât mai repede.

Stimulează performanța mentală

În mod similar, poate ajuta la maximizarea acuitatea mentală și a productivității pe tot parcursul zilei. Potrivit Dr. Kelley, deshidratarea este, de asemenea, legată de ceața cerebrală și de durerile de cap - deci a bea un pahar de apă este o modalitate excelentă de a stimula performanța mentală la prima oră. "Chiar și o deshidratare ușoară este legată de unele pierderi de memorie pe termen scurt și de concentrare, așa că, dacă vrei să rămâi în fruntea jocului, bea acel pahar de apă", spune ea.

Foto: shutterstock.com

 

vezi emisiunile doctor de bine

Când nu reacționăm bine la un aliment avem intoleranță sau alergie? Despre acest...
Cum ne ajută laptele în lupta cu poluarea și cum ne protejează astfel și rinichii
Durerile articulare se pot trata prin microparticule, introduse în vasele de sânge
Malformațiile aparatului urinar în cazul copiilor – informații utile pentru părinți
Ce înseamnă un nivel ridicat de transaminaze în sânge și ce boli poate ascunde
Medicamentul minune pe care oricine trebuie să-l aibă în casă. Se ia imediat după...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies