De ce ar trebui să faci duș imediat după ce te-a udat ploaia


Cu siguranță ai auzit și tu că atunci după ce te-a prins ploaia și ai ajuns ud leoarcă acasă este bine să faci imediat un duș ca să nu ai probleme de sănătate. Cât de adevărat este însă această afirmație?


 

Bunicile obișnuiau să spună că răceala care vine odată cu sezonul ploios ar putea duce chiar la pneumonie, dar acest lucru s-a dovedit a nu fi așa. Ceea ce trebuie descoperit acum este dacă, într-o măsură mai mică, este afectat și tractul respirator.

Motivul pentru care ploaia este asociată cu prezența bolilor respiratorii se datorează simptomelor resimțite în acest sezon. Nu este neobișnuit ca frigul să favorizeze patologiile respiratorii infecțioase și contagioase.

Dar, potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru gripă comună din Cardiff, Marea Britanie, temperaturile scăzute sunt doar un factor care facilitează îmbolnăvirea. Acesta limitează trecerea celulelor albe din sânge prin organism, care sunt responsabile pentru combaterea microorganismelor care provoacă boli.

Cei care prezintă simptome de gripă au fost deja expuși la germenii care cauzează gripa, iar vremea este doar un ultim factor de risc. În plus, apa de ploaie atinge solul și transportă tot felul de viruși și bacterii în aerul pe care îl respirăm.

Potrivit pneumologilor, mai degrabă decât să faceți baie după ce v-ați udat în ploaie, ar trebui să vă uscați și să schimbați cât mai repede hainele ude cu cele uscate. Acum, gândindu-ne la o curățare temeinică, bineînțeles că merită să faceți un duș.

Foto: Shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Când nu reacționăm bine la un aliment avem intoleranță sau alergie? Despre acest...
Cum ne ajută laptele în lupta cu poluarea și cum ne protejează astfel și rinichii
Durerile articulare se pot trata prin microparticule, introduse în vasele de sânge
Malformațiile aparatului urinar în cazul copiilor – informații utile pentru părinți
Ce înseamnă un nivel ridicat de transaminaze în sânge și ce boli poate ascunde
Medicamentul minune pe care oricine trebuie să-l aibă în casă. Se ia imediat după...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies