De ce este bine să dormi învelit chiar şi vara. Ce rol important îl poate avea pătura asupra organismului 


Prima explicație este pur fiziologică; noi, oamenii, suntem ființe vii cu o temperatură internă "caldă". Ceea ce face organismul nostru în fiecare zi este să regleze diferența dintre temperatura internă și cea externă: foarte simplu, dacă afară este frig, avem tendința de a ne acoperi, iar dacă afară este cald, ne descoperim.


 Și totuși, indiferent de temperatura exterioară, faza de somn este diferită: în acest moment atât de important pentru organismul nostru, avem tendința de a "pierde controlul" și, prin urmare, avem nevoie de elemente exterioare care să ne ajute să stabilizăm și să menținem temperatura internă de care avem nevoie în mod natural: aici intră în joc păturile.

Dar există și factori psihologici care se declanșează atunci când adormim, indiferent dacă afară este cald sau frig. De exemplu, în copilărie, am fost întotdeauna obișnuiți să dormim cu cel puțin un strat peste corp, astfel încât, în timp, această acțiune a devenit obișnuită și mecanică; o rutină care, cu pătura peste corp, ne semnalează că, la urma urmei, "este timpul să dormim".

Pătura sau cearșaful este, de asemenea, un factor extern care eliberează serotonină, un hormon extrem de important pentru reglarea stării de spirit; în general, atunci când această substanță este eliberată de corpul nostru, nivelul de bună dispoziție și fericire crește și poate că acesta este motivul pentru care preferăm să dormim cu o pătură la îndemână, chiar și atunci când este cald: atunci când suntem anxioși sau stresați, tuturor ne este puțin mai greu să adormim, așa că funcția aproape "protectoare" a cearşafului ajută la eliminarea acestui sentiment psihologic și ne face să ne simțim mai relaxați.

Funcția păturii este și cea care ne-a însoțit încă de mici când ne era frică de întuneric; Pătura era singura și cea mai eficientă protecție împotriva fricilor noastre profunde. 

sursa foto: profimedia images

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies