De ce femeile fac mai ușor boli autoimune decât bărbații. Explicațiile oamenilor de știință


Bolile autoimune afectează peste 23,5 milioane de oameni numai în America, fiind una dintre principalele cauze de deces, scrie Science Times.

Sursă foto: Shutterstock

Bolile autoimune pot afecta orice parte a corpului, iar cele mai cunoscute astfel de afecțiuni sunt lupus, scleroza multiplă și artrita reumatoidă. Mai mult, bolile autoimune nu pot fi vindecate și necesită îngrijiri medicale pe tot parcursul vieții.

De-a lungul timpului, statisticile au arătat că femeile sunt mai afectate de acest tip de boli decât bărbații, iar experții au căutat explicații pentru această diferențiere.

Potrivit celor mai recente concluzii, specialiștii cred că diferențele de gen din anticorpi, estrogenul, vulnerabilitatea genetică, factorii de mediu și stresul pot juca un rol în dezvoltarea și creșterea riscului pentru femei.

Potrivit experților, femeile au de obicei sistemul imunitar mai activ și mai sensibil și prezintă răspunsuri inflamatorii neobișnuite pe măsură ce sistemul imunitar este activat. În plus, variațiile de hormoni joacă un rol esențial în dezvoltarea tulburărilor autoimune la femei. Pentru că au menstruație, rămân însărcinate, intră la menopauză, fetele și femeile trec prin schimbări hormonale uriașe de-a lungul vieții, iar acestea cresc răspunsul imunitar al organismului. Nivelul crescut poate cauza afecțiuni autoimune.

Mai mult, specialiștii cred că și faptul că femeile au doi cromozomi X ar putea juca un rol în dezvoltarea bolilor autoimune. Oamenii de știință sunt de părere că autoimunitatea este asociată cu mutațiile cromozomilor X.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

”Doctor de bine”. Ce este ficatul gras și care este cea mai nocivă băutură...
”Doctor de bine”. Cum se vindecă lipsa încrederii în propria persoană
”Doctor de bine”. Cât de importantă este în organism glanda tiroidă și ce...
Până la ce vârstă este indicat să alăptăm copilul, când trebuie să înceapă...
„Doctor de bine”. Pandemia a mărit numărul amețelilor, care nu au cauză neurologică....
Terapie inovatoare pentru cancer în sânge, aplicată la Institutul Fundeni. Se bazează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies