De ce nu ar trebui să bei niciodată apă foarte rece. Riscurile la care te expui


Menținerea hidratării este foarte importantă pentru sănătate, iar beneficiile sale au fost dovedite de foarte multe studii.


Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină recomandă ca bărbații cu vârsta de 19 ani și peste să consume 3,7 litri de apă pe zi, iar femeile cu vârsta de 19 ani și peste să consume 2,7 litri pe zi. Majoritatea oamenilor preferă să bea apă rece, însă poate avea aceasta un efect negativ asupra organismului? 

Unii oameni cred că a bea apă rece este un obicei prost care ne poate afecta sănătatea pe termen lung. Această credință se bazează pe ideea că băutul apei reci îți contractă stomacul, făcând mai dificilă digerarea alimentelor după masă.

De asemenea, unii oameni cred că organismul trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura internă de 37°C (98,6°F) dacă bem apă rece. Dar există oare vreun adevăr în aceste idei? 

Ce riscuri pot apărea dacă bei apă rece 

Consumul de apă rece afectează organismul în moduri pe care nu le anticipați sau nu le doriți. Un studiu mai vechi din 1978, la care au participat 15 persoane, a constatat că băutul apei reci a făcut ca mucusul nazal să fie mai gros și mai dificil de trecut prin tractul respirator.

Prin comparație, cercetătorii au constatat că supa de pui și apa caldă îi ajutau pe oameni să respire mai ușor. Dacă încercați să tratați o răceală sau o gripă, consumul de apă rece ar putea să vă agraveze congestia.

Există unele afecțiuni de sănătate pe care consumul de apă rece le poate agrava. O cercetare din 2001 a făcut legătura între consumul de apă rece și declanșarea migrenei la persoanele care se confruntă deja cu migrene.

Durerea legată de achalazie, o afecțiune care limitează capacitatea organismului de a trece alimentele prin esofag, se poate, de asemenea, înrăutăți atunci când beți apă rece la masă, potrivit unui studiu din 2012.

În medicina tradițională chineză, se crede că a bea apă rece cu mâncare fierbinte creează un dezechilibru. De obicei, mesele din cultura chineză sunt servite cu apă caldă sau ceai fierbinte, în schimb. Această credință este oglindită în mai multe alte culturi din întreaga lume.

Unii oameni au o credință similară, conform căreia consumul de apă rece într-o zi călduroasă nu te va ajuta să te răcorești. Nu există suficiente cercetări pentru a concluziona că ambele credințe sunt adevărate sau false.

Foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies