De ce nu e bine să iei iod „după ureche” în caz de atac nuclear


Odată cu creșterea temerilor privind un incident nuclear în Ucraina, unde armata rusă a pornit atacuri în zona unor centrale nucleare importante, a crescut și interesul și cererea pentru pastilele de iodură de potasiu, menite să neutralizeze efectele iodului radioactiv.


Autoritățile sanitare din România și medicii avertizează, însă, că aceste pastile nu trebuie administrate după ureche și în niciun caz în scop profilactic.

Iodul stabil din iodura de potasiu se administreaza împotriva efectelor radiațiilor nucleare, în cazul unui incident de proporții in Ucraina, în primele ore de la propagarea norului radioactiv. Administrarea fără prescripție și după ureche poate reprezenta, însă, un pericol pentru sănătate.

INSP: Administrarea de iodură de potasiu nu trebuie considerată o acțiune de protecție independentă

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, iodura de potasiu se administrează doar atunci când inhalarea de iod radioactiv este principala sursă de expunere. 

„Aceasta nu trebuie considerată tratament împotriva radiațiilor ionizante întrucât nu are efect decât în cazul emisiilor cu iod radioactiv care trebuie confirmat prin măsurători dozimetrice;  iodura de potasiu nu protejează împotriva oricărui alt tip de radiație sau contaminare cu alte substanțe radioactive”, anunță INSP într-un comunicat emis pentru a aduce clarificări privind administrarea iodurii de potasiu.

Ministerul Sănătății și INSP atrag atenția că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. „Utilizată în exces și cu titlu preventiv, aceasta (iodura de potasiu - n.r.) poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide. NU UTILIZATI sare iodată în cantități nerecomandate sau alte suplimente alimentare care conțin iod, în locul pastileu de iodură de potasiu”, avertizează INSP.

Institutul a subliniat că administrarea iodurii de potasiu va fi introdusă în cadrul măsurilor de răspuns timpuriu stabilite de către autoritățile competente.  

„INSP nu recomandă populației să achiziționeze comprimate de iodură de potasiu  pentru uz profilactic și nici să facă stocuri deoarece administrarea se face doar la recomandarea autorității centrale de sănătate publică și în concentrația stabilită de aceasta”, se precizează în comunicat.

vezi emisiunile doctor de bine

Cum se citeşte în mod corect termenul de valabilitate al produselor alimentare
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 15 mai 2022
Doctor de bine | Care este rolul carbohidraților în alimentație și cine sunt considerați...
Ce tratament necesită alergia la ambrozie. Picăturile de nas nu sunt o soluție
Doctor de bine | Cum le spunem adolescenților că nu este indicat să fumeze la vârste...
Legătura nebănuită dintre gustul mâncării și obezitate. Un studiu pe șoricei...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies