De ce trăiesc bărbații mai puțini ani decât femeile? Descoperirea surprinzătoare făcută de oamenii de știintă


Pe măsură ce îmbătrânesc, mulți bărbați își pierd cromozomul Y și acest lucru crește riscul de insuficiență cardiacă, renală sau pulmonară. Un medicament ar putea trata efectele pierderii acestui cromozom și ar putea prelungi speranța de viață la bărbați.


Știința încearcă de ani de zile să găsească un răspuns la întrebarea de ce bărbații trăiesc mai puțin decât femeile. Motivul pare să fie pierderea cromozomului Y (cromozomul sexual masculin) pe care mulți bărbați îl pierd odată cu vârsta.

După cum a arătat un studiu al Universității din Virginia, pierderea cromozomului Y provoacă cicatrizarea inimii, ceea ce face dificilă contractarea corectă a mușchiului pentru a pompa sângele și duce la insuficiență cardiacă fatală.

Descoperirea ajută la explicarea motivelor pentru care bărbații au o speranță de viață mai mică decât femeile. În plus, potrivit cercetătorilor, bărbații care nu au acest cromozom ar putea beneficia de un medicament care luptă împotriva cicatricilor la nivelul inimii, plămânilor sau rinichilor.

De ce îmbătrânesc bărbații mai repede decât femeile

Pur și simplu pentru că sunt bărbați, speranța lor de viață este mai mică. "Începând cu vârsta de 60 de ani, bărbații mor mai devreme decât femeile. Este ca și cum, din punct de vedere biologic, îmbătrânesc mai repede", spune Kenneth Walsh, autorul studiului. Explicația ar putea consta în pierderea cromozomului Y.

Femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au un X și un Y. Studii anterioare au arătat că mulți bărbați încep să își piardă cromozomul Y în unele celule pe măsură ce îmbătrânesc.

Această pierdere apare mai ales în celulele sanguine, dar nu și în celulele reproductive, deci nu se moștenește de la părinți la copii.

Se știa că acest lucru se întâmplă mai ales la fumători și că bărbații care au pierdut cromozomul Y sunt mai predispuși să moară la o vârstă mai tânără și să sufere de mai multe boli legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer.

Cu toate acestea, studiul condus de Kenneth Walsh oferă indicii și mai clare cu privire la efectele dăunătoare ale pierderii cromozomului Y asupra sănătății bărbaților.

Cercetătorii au dezvoltat un model special de șoarece pentru a înțelege mai bine efectele pierderii cromozomului Y în sânge.

Ei au descoperit că, fără cromozomul Y, aceștia erau mai predispuși la cicatrici cardiace și mureau mai devreme. Pierderea cromozomului a provocat inflamații și modificări ale sistemului imunitar care au dus în cele din urmă la un proces de fibroză atât la nivelul inimii, cât și al altor organe, cum ar fi plămânii și rinichii.

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies