De ce unele persoane se infectează chiar şi de trei ori cu coronavirus? Explicaţia lui Valeriu Gheorghiţă 


Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a făcut recent noi precizări în ceea ce priveşte posibilitatea administrării unei a patra doze de vaccin anti-COVID-19. Medicul militar a explicat că, deocamdată, nu există studii clare care să indice necesitatea administrării celei de-a patra doze. 


"În momentul de faţă este foarte important care vor fi rezultatele acestor studii, dacă vom avea rezultate care confirmă o protecţie sporită faţă de infecţie, adică să nu ne mai infectăm deloc cu varianta omicron atunci poate, din punct de vedere teoretic s-ar justifica.

Însă dacă vorbim de un vaccin care oferă acelaşi nivel de protecţie pentru forme severe, pentru spitalizare şi deces, din puntul nostru de vedere nu cred că vom avea beneficii. Şi atunci, la acest moment, nu avem toate datele disponibile să putem spune că într-adevăr se justifică administrarea unei dozei patru.

Însă dacă vorbim de un vaccin care oferă acelaşi nivel de protecţie pentru forme severe, pentru spitalizare şi deces, din puntul nostru de vedere nu cred că vom avea beneficii. Şi atunci, la acest moment, nu avem toate datele disponibile să putem spune că într-adevăr se justifică administrarea unei dozei patru.

Ce ştim în schimb este că vaccinurile actuale, chiar după prima schemă, oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu Omicron, iar doza de booster asigură o protecţie de lungă durată, pentru că ştim că imunitatea pentru Omicron se pierde mai repede decât noi ştiam pentru varianta Delta", a afirmat Gheorghiţă.

De ce se infectează şi persoanele vaccinate cu coronavirus 

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a explicat şi de ce unele persoane ajung să se infecteze chiar şi de trei ori cu coronavirus, deşi sunt vaccinate.

"Expunerea la infecţie o avem cu toţii, în fiecare zi, având în vedere transmisibilitatea extrem de crescută pentru Omicron şi interacţiunea pe care o avem cu celelalte persoane. Din punct de vedere al protecţiei faţă de infecţie este clar că schemele de vaccinare actuale nu ne oferă o protecţie suficientă faţă de infecţia asimptomatică, iar din acest punct de vedere subliniez importanţa purtării măştii, distanţării şi măsurilor de igienă.

Mai mult decât atât, dacă ne uităm la rezultatul final al infectării, el va fi diferit la o persoană vaccinată faţă de una nevaccinată, mai ales dacă vorbim de o persoană care are şi factori de risc. Deci din acest punct de vedere vaccinurile nu aduc un răspuns imun la niveul barierei de intrare a virusului, la nivelul porţilor de intrare, adică la nivel de mucoase, însp ne oferă o protecţie pe interior ca să înţelegem, fiindcă anticorpii şi răspunsul imun de tip celular practic ne protejează faţă de formele grave. Ca atare, dacă facem infecţii asimptomatice, implicaţiile legate de complicaţii sunt practic minime".

Sursa foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies