De ce unele persoane se infectează cu două variante de COVID-19 în acelaşi timp. Explicaţiile lui Valeriu Gheorghiţă 


Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a explicat de ce unele persoane se pot infecta cu două variante de COVID-19 în acelaşi timp. 


Medicul militar a declarat că dubla infecţie poate apărea în general la persoanele imunodeprimate, iar trecerea prin boală nu ne fereşte de o reinfecţie cu varianta Omicron sau Delta. 

”Este foarte simplu. Aceste virusuri circulă în momentul de față la nivel populațional și o persoană - vedem foarte clar din datele științifice - că imunitatea nu este încrucișată în totalitate. Adică faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron, și atunci există această posibilitate să faci co-infecție, cum numim noi.

Ele sunt virusuri care, practic, competiționează pentru aceiași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios, ele pot să genereze infecții simultan la aceeași persoană. Deci ne putem infecta. Și asta creează cel puțin pe gazdele imunodeprimate, adică la acele persoane care au probleme serioase de imunitate, pot să faciliteze, dacă vreți, recombinarea celor două virusuri și apariția unui virus care pot să aibă caracteristici diferite - în sensul în care Omicron știm că are în momentul de față o virulență intrinsec mai redusă, poate să se modifice”, a explicat Valeriu Gheorghiță. 

Ce riscuri există în cazul unei duble infecţii 

Medicul militar a explicat că este foarte importantă medicaţia şi vaccinarea în cazul unei duble infecţii pentru a reduce cât mai mult riscul de deces. 

”Obiectivul nostru este să ne uităm la rezultatul final. Adică pacientul infectat să aibă rezultat la medicație, la vaccinare, și mai puțin putem în momentul de față putem avea măsuri eficiente care să blocheze transmiterea. Și este important să reducem cât se poate de mult mortalitatea. 

Dar există acest risc. Atât timp cât avem această circulație intensă a virusului la nivel populațional, există acest risc de evoluție virală și de selectare de noi mutații. 

În momentul de față, ce crește probabilitatea de co-infecție, este faptul că sunt virusuri care circulă foarte mult, sunt foarte răspândite în populație. 

Nu se cumulează virulența, practic domină virulența celei mai agresive dintre tulpini. Dacă avem o infecție concomitentă cu Delta și Omicron, este importantă leziunea care este generată de Delta”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță în cadrul conferinței de presă privind evoluția pandemiei de coronavirus.

vezi emisiunile doctor de bine

Super-alimentul la îndemâna oricui, care poate fi consumat și în post. Este o...
Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies