De ce unele persoane simt mai intens căldura decât altele 


Cu toții avem o temperatură foarte asemănătoare și totuși senzația de căldură și de frig poate fi foarte diferită. Dovadă sunt eternele dezbateri privind temperatura aerului condiționat din birouri. Această diferență de criterii se datorează mai multor factori.


Senzația de căldură, ca și senzația de frig, nu depinde doar de temperatura exterioară. Fiecare o poate percepe în mod diferit. Corpul nostru are nevoie de o temperatură corporală de aproximativ 36 de grade Celsius. Și are diferite strategii pentru a menține această temperatură.

Pentru aceasta avem pielea, care este responsabilă pentru controlul temperaturii corpului. În piele avem receptori, dermoreceptorii, care transmit informații despre durere, dar și despre căldură și frig. Dacă observați, atunci când vă ardeți cu apă foarte fierbinte, simțiți și durere.

Acești receptori trimit semnalul pentru ca organismul să mențină temperatura. "Depinde de mulți factori. De exemplu, după exerciții fizice, ne simțim mai calzi pentru că metabolismul a fost activat", explică Dr. Andrea Combalia, membru al Academiei Spaniole de Dermatologie și Venereologie.

Astfel, dacă v-ați mișcat mai mult (fie pentru că tocmai ați venit de pe stradă, fie din cauza activității de la birou) sau dacă purtați haine confecționate din țesături mai puțin respirabile, acestea sunt deja elemente care vă pot influența senzația de căldură resimțită. 

Umiditatea ambientală joacă, de asemenea, un rol important. Acest lucru este vizibil în special în aerul exterior din zonele de coastă. De aceea, aceleași temperaturi ridicate sunt mai suportabile în interiorul Spaniei.

Cu aerul condiționat, aerul este mai uscat și senzația de frig crește. "Dacă stăm mult timp în aer, este posibil ca mucoasele noastre să se usuce la nivelul nasului și al gâtului", spune doctorul Combalia. Acest lucru facilitează apariția durerilor de gât, pe care le asociem cu senzația că am răcit.

Atunci când vorbim despre percepția temperaturii, cel mai important este să ținem cont de diferența de vârstă.

Bebelușii nu au încă un sistem de reglare a temperaturii complet dezvoltat. Prin urmare, este necesar să fim mai atenți ca aceștia să nu se încălzească sau să se răcească prea mult.

Un alt grup la care trebuie să acordați atenție este cel al persoanelor în vârstă.

"Lipsa grăsimii subcutanate este mai evidentă la persoanele în vârstă, care au pierdut țesut adipos, așa că au tendința de a fi mai reci", explică doctorul Combalia.

În același timp, odată cu înaintarea în vârstă, centrii nervoși unde ajung aceste semnale de frig și căldură se deteriorează. Și își pot pierde o parte din capacitatea de reacție. De exemplu, senzația de sete, care crește riscul de deshidratare sau de insolație.

Faptul că temperatura corpului este în mod normal scăzută nu este un factor determinant pentru senzația de căldură.

Interesant este faptul că o temperatură corporală scăzută, de 35 de grade, nu joacă un rol în acest sens. "Există o mare variabilitate a temperaturii corpului. Metabolismul bazal joacă un rol. Facem o medie. Iar 35 de grade este în limitele normale", adaugă expertul.

vezi emisiunile doctor de bine

”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
Cât de importantă este activitatea fizică pentru organismul nostru. Toate celulele...
În cazul accidentărilor, ligamentele din genunchi se rup frecvent. Cum le putem...
„Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când ajung kilogramele în plus...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies