Decontarea fertilizării in vitro va fi extinsă la nivel național. Se pot înscrie în program şi femei singure


Ministrul Familiei Gabriela Firea anunță un program național privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro, pentru cupluri sau persoane necăsătorite, care vor putea beneficia de o sumă maximă de 4.500 de euro.


Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a scris miercuri, 9 februarie, într-o postare pe Facebook, că proiectul pe care l-a lansat la nivelul Capitalei, când era primar, privind decontarea FIV, va fi extins la nivel naţional, în acest sens având o discuţie cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Suma maximă de contată și criteriile de înscriere în program

În Programul Ministerului Familiei se vor putea înscrie femei cu vârsta între 20 şi 45 de ani. Cuplurile care aplicā pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite. Se pot înscrie pentru decontarea FIV şi femei singure, iar suma maximă decontată va fi de 4.500 de euro. Pacientele și partenerii lor vor beneficia de zile libere atât în ziua de recoltare, cât şi pentru embrio-transfer.

Ministrul arată că, în Programul comun al Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii se vor putea înscrie femei cu vârsta între 20 şi 45 de ani.

Cuplurile care aplicā pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite. Se pot înscrie pentru decontarea FIV şi femei singure.

Suma maximă decontată va fi de 4500 de euro. Aceasta include atât tratamentele necesare înainte şi după FIV, plus toate analizele de care este nevoie în perioada respectivă de monitorizare.

 “O şansă pentru cuplurile infertile” se extinde

Potrivit Gabrielei Firea, ”pacientele si partenerii lor vor beneficia de zile libere atât în ziua de recoltare, cât şi pentru embrio-transfer”.

În plus, ”se legalizează şi la noi transplantul de material genetic, de la donatori, pentru cuplurile care nu mai au rezervă” şi ”se decontează câte proceduri sunt recomandate de către medicii specialiști”.

Ministrul afirmă că proiectul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii acoperă astfel toate nevoile cuplurilor care trec printr-o procedură de fertilizare in vitro, astfel încât românii ”să nu mai fie nevoiţi să plătească bani grei în alte ţări europene”.

”Proiectul naţional privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro porneşte de la subprogramul Ministerului Sănătăţii şi de la programul aplicat în Bucureşti în ultimii 4 ani. Vor fi îmbunătăţiri, ca urmare a experienţei pe care o avem deja. Suntem încrezători că succesul pe care l-a avut proiectul FIV în Bucureşti se va multiplica în curând în toată ţara”, mai arată Gabriela Firea.

Ministrul Familiei spune că programele asemănătoare pe care l-a inițiat la Primăria Capitalei a dus la nașterea a mai mult de 500 de copii în Capitală, iar alte peste 100 de sarcini sunt în evoluție.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies