Deficitul de vitamina D crește riscul de dezvoltare a cancerului colorectal


Experții în sănătate au stabilit o legătură neștiută între deficitul de vitamina D și apariția cancerului coloreactal.

Sursă foto: Shutterstock

Un studiu internațional publicat în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition pentru realizarea căruia au colaborat mai multe institute de cercetare și universități din Spania a scos la iveală legătura dintre nivelul scăzut de vitamina D din organism și riscul crescut de apariție a cancerului coloreactal.

La studiu au participat pacienți din întreaga lume. Cea mai mare proporție au avut-o cei din Statele Unite (jumătate), urmați de pacienții europeni (o treime). Ei au fost monitorizați între 4 și 20 de ani.

Potrivit cercetătorilor, vitamina D poate juca un rol chimio-protector în transformarea malignă a cancerului colorectal şi/sau în progresia acestui tip de cancer.   

Realizatorii studiului au explicat că aceste concluzii vor pune bazele unor cercetări viitoare care pot conduce la înțelegerea mai bună a cancerului colorectal și chiar la tratamente inovatoare.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies