Delta sau Omicron? Cum îţi dai seama cu ce variantă eşti infectat! Care sunt diferenţele între cele două 


Varianta Delta a COVID-19 nu mai este în prezent varianta dominantă a coronavirusului. Tulpina Omicron este acum varianta care se răspândeşte foarte rapid în toată lumea.În timp ce Omicron continuă să se răspândească în SUA (și în lume), oamenii de știință lucrează pentru a descoperi ce face ca această variantă să fie diferită de variantele anterioare. 


Informațiile se conturează încet - Omicron, de exemplu, este mai puțin probabil să provoace simptome grave, dar se răspândește, de asemenea, mai ușor, chiar și în rândul populației vaccinate - dar sunt încă multe lucruri pe care nu le știm încă, motiv pentru care este mai important ca oricând să menținem (sau să intensificăm) măsurile de precauție privind siguranța COVID-19.

Cu ajutorul experților în boli infecțioase și al cercetărilor, au fost aflate mai multe informaţii despre varianta Omicron şi cum am putea face diferenţa între această tulpină sud-africană şi varianta Delta. 

Simptomele variantelor Delta şi Omicron

În primul rând, indiferent că vorbim despre Delta sau Omicron (sau orice altă variantă a COVID-19), este vorba de același virus SARS-CoV-2 - și asta înseamnă că, deși anumite simptome pot apărea mai proeminente sau mai vizibile la o tulpină față de cealaltă, simptomele tuturor variantelor COVID-19 vor fi similare, conform CDC.

CDC spune că persoanele cu COVID-19 pot prezenta o gamă largă de simptome, variind de la o boală ușoară la una severă. Deși nu este o listă clară, următoarele simptome care sunt cele mai frecvente la COVID-19 includ:

 • Febră sau frisoane
 • Tuse
 • Dificultate de respirație
 • Oboseală
 • Dureri musculare sau corporale
 • Dureri de cap
 • O pierdere a gustului sau a mirosului
 • Dureri în gât
 • Congestie sau curgere a nasului
 • Greață sau vărsături
 • Diareea

Nu există nicio indicație oficială cu privire la simptomele care sunt mai frecvente în cazul anumitor tulpini ale virusului, dar au existat câteva rapoarte  cu privire la simptomele ambelor variante.

Varianta Delta, de exemplu, pare să provoace mai multe dureri de cap, dureri de gât și curgerea nasului, a declarat în iunie pentru The New York Times Tim Spector, epidemiolog genetician la King's College London, care ajută la conducerea studiului ZOE COVID. Febra, tusea și pierderea mirosului au fost raportate mai rar.

Omicron, de asemenea, se pare că a adus mai multe simptome asemănătoare răcelii. Potrivit datelor colectate de studiul ZOE COVID - care cere oamenilor să raporteze simptomele bolii într-o aplicație -, primele cinci simptome asociate cu cazurile confirmate sau suspectate de varianta Omicron sunt: nas care curge, dureri de cap, oboseală, strănut și dureri în gât. De asemenea, la fel ca Delta, persoanele cu Omicron au raportat mai rar febră, tuse sau pierderea mirosului sau a gustului. În general, analiza studiului ZOE COVID nu a constatat "nicio diferență clară în profilul simptomatic al variantei Delta și Omicron".

Sursa foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum se citeşte în mod corect termenul de valabilitate al produselor alimentare
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 15 mai 2022
Doctor de bine | Care este rolul carbohidraților în alimentație și cine sunt considerați...
Ce tratament necesită alergia la ambrozie. Picăturile de nas nu sunt o soluție
Doctor de bine | Cum le spunem adolescenților că nu este indicat să fumeze la vârste...
Legătura nebănuită dintre gustul mâncării și obezitate. Un studiu pe șoricei...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies