Descoperire în premieră: particulele toxice din aerul poluat afectează și bebelușii nenăscuți


Poluarea aerului afectează fiecare organ din corpul uman și, de cele mai multe ori, poate fi mortală. Un studiu îngrijorător efectuat în premieră arată că poluarea afectează fătul încă din primul trimestru de sarcină. 


Particule prezente în aerul poluat au fost descoperite pentru prima dată în plămânii şi creierele în curs de dezvoltare ale copiilor nenăscuţi.

Potrivit, unei cercetări recente efectuată de Universitatea din Aberdeen, Scoţia, şi la Universitatea din Hasselt, Belgia, poluarea toxică a aerului afectează în mod direct dezvoltarea copiilor în perioada intrauterină.

Nanoparticulele numite carbon negru, prezente în aerul poluat, ajung la făt încă din perioada intrauterină. Ele au fost identificate în interiorul organelor în curs de dezvoltare ale fătului, inclusiv în ficat, plămâni şi creier.

Studii anterioare au demonstrat că acest carbon negru a fost descoperit în interiorul placentei. Iar acum s-a descoperit că particulele pot pătrunde prin aceasta ajungând în corpul fătului.

Expunerea la poluarea atmosferică în timpul sarcinii şi copilăriei a fost asociată cu copii morţi la naştere, naştere prematură, bebeluşi cu greutate redusă şi tulburări de dezvoltare a creierului, cu consecinţe ce persistă pe tot parcursul vieţii

Carbonul negru este un compus negru al funinginii care este eliberat în aer de motoarele maşinilor, centrale pe bază de cărbune şi alte surse care ard combustibili fosili.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum apare insuficiența cardiacă și ce trebuie să facem pentru a ne feri de complicații
Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge și le face să...
Ficatul produce HDL colesterol, dar și intestinul subțire. Cum facem să ne fie...
Prea mult zahăr în sânge face ca în fluxul sanguin să existe o așa numită stare...
Ce înseamnă bogăția alimentară pentru organism. Medicii ne explică la ce riscuri...
Ce înseamnă să mâncăm sănătos. Miturile despre grăsimi și dulciuri, demontate

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies