Două noi variante Omicron se răspândesc în Africa de Sud. Experţii sunt în alertă 


Două noi variante Omicron s-au răspândit rapid în Africa de Sud, ceea ce îi face pe experți să se teamă de un al cincilea val Covid.


De când a apărut la sfârșitul anului trecut, varianta Omicron a generat mai multe variante, de aceea specialiştii din întreaga lume sunt din nou în alertă. 

În prezent, au fost observate mai multe cazuri de BA.4 și BA.5 în întreaga lume, cele mai multe fiind înregistrate în Africa de Sud în acest moment. În câteva săptămâni, numărul infecțiilor zilnice a crescut de la câteva sute la peste 6.000 pe zi.

Cifrele oficiale arată că testele pozitive au sărit de la 4% în urmă cu câteva săptămâni la 19% ieri.

Acest lucru a stârnit îngrijorarea că un al cincilea val de Covid-19 ar putea începe în țară încă de luna viitoare. Există o sugestie că ambele noi variante se pot răspândi mai repede decât BA.2, care s-a răspândit chiar mai repede decât Omicronul original.

Cu toate acestea, în prezent nu se crede că este mai grav. Omicron original și BA.2 sunt o tulpină mai blândă, în special la cei vaccinați.

Vaccinările de rapel acționează, de asemenea, împotriva lor.  Celor mai vulnerabile persoane din Marea Britanie fiindu-le oferită în prezent o injecție de primăvară.

Omicron a fost descoperit inițial în Africa de Sud înainte de Crăciun, iar oamenii de știință urmăresc cu atenție acest focar.

Profesorul Tim Spector a declarat săptămâna aceasta: "Suntem cu ochii pe acest lucru, deoarece Africa de Sud este locul unde Omicron a fost detectat pentru prima dată și BA.4 și 5 cresc destul de repede".

Africa de Sud nu a înregistrat încă o creștere semnificativă a numărului de spitalizări sau de decese, dar de obicei există un decalaj față de creșterea numărului de cazuri în acest sens.

În cadrul unei ședințe de informare organizate în această săptămână în țară, experții au vorbit despre această creștere, avertizând că scăderea imunității în urma valurilor anterioare ar putea fi motivul pentru care cazurile se răspândesc rapid.

Abdool Karim, expert în sănătate publică la Universitatea din KwaZulu-Natal, a declarat: "Este prea devreme pentru a spune dacă BA.4 va provoca un val cu drepturi depline."

Agenția britanică pentru sănătate și securitate (UKHSA) a declarat că primul tampon pozitiv la BA.4 a fost găsit în Africa de Sud în ianuarie.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

„Timpul înseamnă viață”, o campanie care ne învață cum să recunoaștem...
„Timpul înseamnă viața” în lupta cu AVC. Despre simptomele și importanța...
Prea multă grăsime pe burtă? Nu este doar un inconvenient estetic. La ce riscuri...
De ce dinții pot cauza digestie incorectă?
Oboseala continuă, simptom al unor probleme de inimă sau plămâni. Cum putem preveni...
Pacienții cu diabet își pierd dinții mai ușor. Cum putem ține glicemia sub control...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies