Dr. Adrian Marinescu, previziuni despre cum se va comporta Omicron în România


Tulpina Omicron a coronavirusului i-a alertat pe virusologii şi infecţioniştii din întreaga lume. Până la acumularea mai multor date privind gravitatea formelor de boală pe care le poate da această nouă formă de Covid-19, specialiştii îndeamnă la prudenţă maximă.


 

Medicul infecționist Adrian Marinescu a vorbit şi el despre efectele pe care tulpina Omicron le poate avea asupra românilor în viitorul apropiat.

Previziuni îmbucurătoare înainte de Sărbători

Dr. Adrian Marinescu face apel la responsabilitate şi precauţie şi consideră că momentul în care tulpina Omicron va apărea şi în România nu este foarte departe. Medicul infecţionist de la Institutul "Matei Balş"

atrage atenţia că, până la acumularea mai multor date despre pericolul pe care noua tulpină îl poate reprezenta pentru populaţie, este indicat să respectăm în continuare măsurile de prevenţie, dând dovadă de responsabilitate atât pentru noi, cât şi pentru cei din jur.

Specialistul susţine că în acest moment nu există suficiente informaţii privind transmiterea comunitară a tulpinii Omicron.

"Nu cred că vor fi diferenţe şi eu cred că, deocamdată, este bine să prevenim şi să luăm în calcul că această variantă virală ar putea chiar să dea infecţii în viitor; dar deocamdată e o ipoteză. Avem cazuri izolate şi oriunde ne-am uita în lume, şi mai ales în Europa, nu vorbim de transmitere comunitară. Trebuie, categoric, să fim prudenţi, dar nu înseamnă că va schimba mult datele problemei pentru aceste sărbători de iarnă, în România cel puţin", a declarat dr. Adrian Marinescu la Antena 3.

Tulpina Omicron va ajunge şi în România

Chiar dacă dr. Marinescu este optimist, nu înseamnă că nu există riscul de a ajunge la o transmitere comunitara odată de noua tulpină va ajunge în România, deoarece gradul de contagiozitate pare să fie mai ridicat, conform datelor existente la acestă oră. Deşi este posibil ca formele de boală să fie mai uşoare decât cele provocate de alte tulpini, nu se ştie cum se va comporta virusul odată ajuns în România şi odată ce s-ar ajunge la transmitere comunitară.

"Acum se pune problema dacă vor fi cazuri izolate şi vor fi, în general, cazuri de import, sau dacă va fi o transmitere comunitară. De-a lungul pandemiei au fost destul de multe variante virale care nu au rămas sau care au rămas fără răsunet, chiar din Africa de Sud. Au fost şi variante chiar mai agresive decât ce vorbim acum, deci e foarte important nu dacă vor fi cazuri izolate pe care trebuie să le identificăm prin secvenţiere. Va conta foarte mult dacă vom avea transmitere comunitară, iar riscul există pentru că e o variantă virală care se transmite uşor", a explicat dr. Adrian Marinescu.

Foto: Facebook/Dr. Adrian Marinescu

vezi emisiunile doctor de bine

Cum funcționează PET CT, cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic
Cum să fac să fiu mai fericit? Psihologii spun că este o întrebare greșită
Vaccinarea anti-pneumococică și rolul ei esențial în lupta cu boala COVID-19
Cum rezolvăm petele pigmentare? Ce spune dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog
Ce este chirurgia orală într-o singură etapă și ce beneficii are
Malnutriția înseamnă și mâncare de proastă calitate. Ce efecte negative are...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies