Epidemie de gripă în România: la ce pericol ne expunem atunci când luăm pastile de supt


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marți că ne aflăm în a treia săptămână în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia cazurilor de gripă diagnosticate depăşeşte 10%, precizând că în aceste condiții am putea vorbi despre o posibilă epidemie de gripă.


În acest context, siropurile, antitermicele și antibioticele se găsesc foarte greu în farmacii. Reprezentanții Ministerului Sănătății reamintesc populației că în virozele respiratorii, produse de virusuri, antibioticele nu sunt recomandate. Cu toate acestea, românii au consumat în această perioadă cu 20% mai multe antibiotice decât anul trecut.

Pericolul din pastilele de supt

Nici medicamentele pentru dureri în gât nu sunt lipsite de riscuri. Pastilele de supt conţin până la 6 E-uri, iar pe aproape 70% din etichete nu este menţionată cantitatea de zahăr, conform unui studiu realizat de InfoCons.

Până la 6 E-uri în pastilele de supt

Conform InfoCons, zahărul din pastilele de supt se încadrează pe o scală între 0 şi 1,5 g per pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 şi 1,1 g.

„Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 25 g/zi. În momentul administrării pastilelor de supt, trebuie avut în vedere şi acest aspect, întrucât este important să nu depăşim această limită. Pe parcursul unei zile, meniul este destul de variat, iar în momentul administrării comprimatelor de supt, trebuie avute în vedere şi cantităţile de zahăr din celelalte produse alimentare consumate”, spun autorii studiului.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Ce afecțiuni pot exista atunci când copilul nu poate respira pe nas. Explicațiile...
Mâncatul în cantități mari seara, un comportament de dependență. Cum apare,...
Atero-scleroză și principalul factor care o produce. Explicațiile medicilor
De ce unii răcesc mai des și fac forme mai grave de boală? Vezi explicațiile medicului
Anomalii de orgine funcțională. Ce sunt și cum trebuie monitorizate în cazul bebelușilor
Când începe și cum se face prevenția parodontozei. Netratată, ajunge până la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies