Este alertă de holeră în Suceava! Populația, sfătuită să bea apă din surse sigure


Suceava este în alertă după ce virusul care produce holeră a fost depistat în apă, în Republica Moldova. Cibrionul de holeră a fost depistat în probe de apă pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului. 


Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis o atenționare pentru populație și toate unitățile medicale din județ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera.

DSP Suceava a sporit atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați, verifică riguros respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere și a atenționat rețeaua medicală din teritoriu să anunțe imediat DSP despre orice caz de suspiciune. În astfel de cazuri se vor recolta probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigații de laborator.

"Având în vedere informarea primita din partea Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile privind depistarea în probe de apă a vibrionului holeric în Republica Moldova, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Suceava a luat următoarele măsuri:

- Efectuează cu atenţie sporită triajul epidemiologic în taberele de refugiaţi;

- Verifică respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere;

- Atenţionează reţeaua medicală din teritoriu privind anunţarea imediată telefonică a cazurilor suspecte către Direcţia de Sănătate Publică şi recoltarea de probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigaţii de laborator.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava recomandă populaţiei :

- Consumaţi apa de băut numai din surse controlate (autorizate);

- Respectaţi cu rigurozitate regulile de igienă privind spălarea mâinilor precum şi a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate;

- Evitati scăldatul în bălţi/lacuri a căror apa este necontrolată."

Pe lângă vecinătatea cu Republica Moldova, Suceava este expusă și prin faptul că a primit foarte mulți refugiați din Ucraina și are numeroase tabere de migranți pe teritoriul județului.

Ce este și cum se transmite holera?

Holera este o boală diareică acută cauzată de infecția intestinului cu bacteria toxigenică Vibrio cholerae serogrupul O1 sau O139. 

Holera este o boală bacteriană răspândită de obicei prin apa contaminată. Holera provoacă diaree severă și deshidratare. Lăsată netratată, holera poate fi fatală în câteva ore, chiar și la persoanele sănătoase.

Canalizarea modernă și tratarea apei au eliminat practic holera în țările industrializate. Dar holera există încă în Africa, Asia de Sud-Est și Haiti. Riscul unei epidemii de holeră este cel mai mare atunci când sărăcia, războiul sau dezastrele naturale îi obligă pe oameni să trăiască în condiții aglomerate, fără o salubrizare adecvată.

Modul de transmitere a holerei cuprinde:

  • contactul direct cu bolnavul
  • prin mâini murdare și obiecte contaminate
  • prin consum de apă sau alimente contaminate: pește, fructe de mare
  • prin transport pasiv: muște.
  • Recevitatea este generală, iar indicele de contagiozitate ridicat.

Prevenția holerei constă în purificarea apelor prin clorinare, evitarea consumului alimentelor negatite și fierberea apei potabile.

Tratamentul holerei constă în reechilibrare rapidă a pierderilor de fluide și electroliți. Antibioticele sunt recomandate pentru a opri diareea: tetraciclina, doxiciclina, azitromicina, eritromicina.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies