Europenii au organismul plin cu substanțe chimice periculoase. Rezultate alarmante ale unui studiu


Un studiu recent arată că europenii au în corp substanțe chimice periculoase despre existența cărora nu știu, deși acestea produc probleme de sănătate grave.

Sursă foto: Shutterstock

Politico.eu a publicat mărturia unei jurnaliste a site-ului, care a participat la studiul citat și a descoperit că are în organism 19 substanțe chimice periculoase, cum ar fi bisfenol A (BPA) și ftalat de monetil, compuși chimici care, în concentrații mari, pot afecta sistemul reproducător și dezvoltarea.

Studiul a fost realizat de un institul medical din Barcelona și a fost finanțat de ONG-ul Zero Waste Europe. La cercetare au participat 52 de persoane din șase țări europene, printre care vicepreședinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager, vicepreședinta Parlamentului European, Heidi Hautala, și eurodeputatul Pascal Canfin, președintele Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European.

Studiul a vrut să arate că în corpul uman există ftalați și fenoli, substanțe chimice întâlnite în obiecte de uz zilnic, cum ar fi pungile de plastic sau cosmeticele.

Studiile au arătat că substanțele chimice periculoase pot fi asociate cu o serie de consecințe serioase asupra corpului, inclusiv boli cronice, tulburări neurologice și efecte asupra dezvoltării fătului. Chiar Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția în 2016 că 2,7 la sută din boli și 1,7 la sută din totalul deceselor sunt cauzate de chimicale.

Aceste chimicale sunt folosite cel mai des la fabricarea ambalajelor alimentare de plastic, iar studiile anterioare au arătat că din peste 12.000 de substanțe chimice care pot fi folosite pentru a confecționa ambalaje alimentare, 5% sunt din categoria celor foarte periculoase. 

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies