În cât timp iese alcoolul din organism. Când te poţi urca la volan după ce ai băut 


Alcoolul reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere, dar şi a sancţiunilor. Foarte multe persoane se urcă la volan după ce au consumat alcool. Chiar şi o bere poate te poate costa viaţa sau o amendă uriaşă dacă te urci la volan după ce ai consumat-o. 


Alcoolul reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere, dar şi a sancţiunilor. Foarte multe persoane se urcă la volan după ce au consumat alcool. Chiar şi o bere poate te poate costa viaţa sau o amendă uriaşă dacă te urci la volan după ce ai consumat-o. 

Medicii atrag atenţia că ficatul are un ritm de metabolizare care nu poate fi accelerat prin somn sau exerciţii fizice. Timpul de eliminare a alcoolului din organism depinde de la o persoană la alta, dar şi de alţi factori precum greutatea sau vârsta. Astfel, dacă un bărbat consuma o bere (500 ml, cu 5% alcool) într-o jumătate de oră, alcoolul ar putea fi eliminat din organism de trei ori mai greu decât dacă ar fi consumat berea în aproximativ o oră. Eliminarea alcoolului ar putea fi un proces de două ore, triplându-se dacă berea este consumată în doar 30 de minute.

250 ml de vin consumaţi în jumătate de oră, ar putea fi eliminaţi din organism în aproximativ doua ore şi 15 minute. Daca aceeaşi cantitate este consumată într-o oră, ar fi nevoie de peste o oră ca alcoolul să fie eliminat. 

În cât timp se elimină băuturile spirtoase din organism 

În ceea ce priveşte băuturile spirtoase, dacă sunt băute în jumatate de oră, 50 ml de alcool cu o concentraţie de 40%, acesta se poate elimina din organism în aproximativ o oră jumătate. De asemenea, trebuie ţinut cont şi de faptul că alcool se elimină diferit din organism la femei şi la bărbaţi. De exemplu, dacă o femeie bea o bere într-o oră, alcoolul va fi eliminat din organism în aproximativ două ore și 20 de minute. Dacă berea este însă consumată în 30 de minute, este nevoie de 7 ore ca alcoolul să fie eliminat. 

Cu toate acestea, medicii atrag atenţia că indiferent de individ și de cantitatea de alcool consumată, ”alcoolul iese complet din sânge abia după 24 de ore”. Din acest motiv este indicat să nu te urci la volan dacă ai consumat alcool până a doua zi. 

Cât timp durează absorbția alcoolului

Diferiți factori influențează viteza cu care organismul absoarbe alcoolul.

Viteza

În primul rând, trebuie să țineți cont de faptul că, cu cât beți mai repede, cu atât mai rapidă este viteza de absorbție și cu atât mai mare este cantitatea totală de alcool care trece în sânge. Acesta este motivul pentru care este recomandat ca alcoolul să se bea încet și cu pauze, mai ales între două băuturi. 

Prezența alimentelor

Ați auzit probabil că este periculos să beți alcool pe stomacul gol. Este adevărat, atunci când nu mănânci, alcoolul este absorbit mai repede și trece în sânge în cantități mai mari, deoarece tractul digestiv este gol. Deci, dacă aveți de gând să beți, nu uitați să mâncați bine înainte.

Vârsta

Vârsta contează foarte mult aici. Persoanele sub 18 ani și peste 65 de ani sunt mai vulnerabile la efectele alcoolului, deoarece capacitățile lor psihofizice pot fi afectate mai ușor. 

Sex

Deși nu este întotdeauna așa, alcoolul poate avea un efect mai mare asupra corpului femeilor decât asupra bărbaților, motiv pentru care femeile tind să fie depistate pozitiv mai devreme, mai ales dacă sunt mai tinere și cântăresc mai puțin.

Greutate

Greutatea poate determina distribuția și concentrația de alcool, astfel încât o persoană slabă poate fi testată pozitiv chiar dacă consumă aceeași cantitate ca o persoană mai plinuţă.

Există multe mituri cu privire la timpul necesar pentru ca alcoolul să fie detectat în sânge. Cu toate acestea, adevărul este că la numai 5 minute după ingerare puteți fi testat pozitiv, deși nivelul său maxim nu este detectat decât în următoarele 30 până la 90 de minute. Din acel moment, începe să dispară încetul cu încetul până când este complet eliminat. În funcție de consum, de cantitate, de viteză și de alți factori menționați mai sus, poate dura până la 19 ore de la primul pahar până la dispariția totală a alcoolului din sânge.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum se citeşte în mod corect termenul de valabilitate al produselor alimentare
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 15 mai 2022
Doctor de bine | Care este rolul carbohidraților în alimentație și cine sunt considerați...
Ce tratament necesită alergia la ambrozie. Picăturile de nas nu sunt o soluție
Doctor de bine | Cum le spunem adolescenților că nu este indicat să fumeze la vârste...
Legătura nebănuită dintre gustul mâncării și obezitate. Un studiu pe șoricei...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies