Insomnia crește riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare


Un studiu recent arată cum influențează lipsa de somn riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

Sursă foto: Unsplash

Potrivit The Indian Times, toți participanții la studiu au fost urmăriți timp de aproximativ patru ani, timp în care le-a fost monitorizată starea de sănătate și au fost consemnate manifestările bolilor cardiovasculare, cum ar fi accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau deces din cauza acestui tip de afecțiuni.

Experții au subliniat că somnul este un factor important pentru a ajuta organismul să se recupereze în fiecare zi. Un nou studiu indică faptul că insomnia poate crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Publicat în revista Sleep Advances, studiul a indicat că insomnia poate crește riscul de boli cardiovasculare cu 16%. Acesta a analizat puțin peste 1.000 de persoane cu o vârstă medie de 62 de ani, care au suferit un atac de cord sau o procedură de deschidere a arterelor blocate în ultimele 16 luni (în medie).

Studiul a descoperit că aproape jumătate dintre participanți aveau insomnie la începutul studiului, iar 24% au folosit recent medicamente pentru somn. În timpul perioadei de urmărire, au fost înregistrate 364 de cazuri de boli cardiovasculare la 225 dintre participanți, conform studiului.

Astfel, experții trag un nou semnal de alarmă în ceea ce privește importanța unui somn odihnitor.

Schimbarea obiceiurilor de somn și abordarea oricăror probleme care pot fi asociate cu insomnia, cum ar fi stresul, afecțiunile medicale sau medicamentele, pot restabili un somn odihnitor pentru mulți oameni, a spus dr. Bharat Kukreti, director asociat, cardiologie, Paras Hospitals, Gurugram.

Sursă foto: Unsplash

vezi emisiunile doctor de bine

Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
Cât de importantă este activitatea fizică pentru organismul nostru. Toate celulele...
În cazul accidentărilor, ligamentele din genunchi se rup frecvent. Cum le putem...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies