Interesul românilor pentru iodura de potasiu a explodat. Avertismentul Ministerului Sănătății


În farmaciile din România oamenii se interesează tot mai des de iodura de potasiu, pastila care te poate proteja de efectul unui posibil incident nuclear.


Cauza temerilor o reprezintă conflictul din Ucraina, riscul ca centrale nucleare să fie bombardate și ca radioactivitatea să crească brusc, dar și amenințările regimului de la Kremlin care duc cu gândul la un posibil atac nuclear.

De ce e bine să iei iod în caz de atac nuclear

Iodura de potasiu nu te protejează efectiv de norul radioactiv, ci împiedică organismul să absoarbă iodul radioactiv, însă nu și alte substanțe nocive eliberate în aer. Pastilele de iodură de potasiu se administrează doar de urgență și doar în caz de incident sau atac nuclear, atrag atenția, la unison, specialiștii, si NU în mod profilactic.

Iodul neradioactiv, stabil, din iodura de potasiu, administrat prin pastilă, va fi absorbit de glanda tiroidă, iar cel radioactiv va fi, astfel, eliminat natural de organism. 

Avertismetul Ministerului Sănătății din România

Dată fiind creșterea cererii și a interesului pentru iodura de potasiu, Ministerul Sănătății a emis o informare destinată publicului larg și menită să protejeze în fața unor eventuale administrări neconforme a acestor pastile. Semnalul major de alarmă tras de autoritățile sanitare din România vizează faptul că iodura de potasiu nu se utilizează preventiv!

„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide”, anunță Ministerul Sănătății.

Avem pastile de iodură de potasiu în România

„În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, este mesajul Ministerului Sănătății, menit să îi liniștească pe români.

Markus Ederer, şeful Delegaţiei UE în Rusia, a declarat joi că autorităţile de la Moscova iau în discuţie posibilitatea utilizării armei nucleare într-un mod „tactic” în scopul dezamorsării conflictului iscat de invadarea Ucrainei. Afirmația acestuia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât Vladmir Putin a ordonat punerea în stare de alertă specială de luptă a forțelor de descurajare nucleară a ale armatei ruse. Un exercițiu al acestor forțe a avut loc recent în Rusia, țară care are un stoc de peste 4000 de focoase nucleare, o parte dintre ele fiind instalate pe diferite arme terestre, marine sau aeriene, iar restul în rezervă.

Între timp, armata rusă dă lupte în Ucraina pentru cucerirea centralelor nucleare din această țară, prima fiind cea mai mare, de la Zaporojie. Folosirea de armament, rachete, tancuri în aceste zone a sporit temerile europenilor legate de un incident nuclear de proporții, care ar putea avea efecte devastatoare.

vezi emisiunile doctor de bine

Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”
23 de ani, vârsta la care fertilitatea la femei atinge apogeul. Ce se întâmplă...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies