Își va pierde COVID-19 din virulență după varianta Omicron? Când ar putea deveni endemic? Răspunsurile specialiștilor 


Varianta Omicron a dat speranţe oamenilor de ştiinţă, după ce s-a observat că această nouă tulpină produce forme mai puţin severe decât tulpinile anterioare. Chiar dacă este mai contagioasă decât variantele anterioare, formele grave au fost mult mai puţin întâlnite la această variantă. 


Experţii din întreaga lume speră ca noul coronavirus să îşi piardă din putere odată cu evoluţia sa. Cu toate acestea însă, datele nu sunt sigure, iar experţii avertizează ca nu tot timpul se întâmplă acest lucru, iar scăderea virulenţei unui virus cu timpul nu este o certitudine şi nu ar trebui să tragem încă concluzii. 

Nu mereu virusurile devin mai puţin mortale în timp, precum gripa. De exemplu, experţii spun că virusurile care au provocat gripa spaniolă din 1918 şi pandemia de gripă porcină din 2009 au evoluat şi în cele din urmă au devenit mai puţin mortale. Cu toate acestea, se crede că virusul gripei spaniole a devenit mai mortal înainte de a-şi pierde din virulenţă. De asemenea, şi virusurile precum Ebola au devenit mai periculoase în timp. 

„Este eronată convingerea că virusurile sau agenții patogeni devin mai blânzi. Dacă un virus poate continua să se transmită și să provoace multe boli, o va face”, a spus profesorul David Robertson, șeful departamentului de genomică virală și bioinformatică al Centrului de Cercetare a Virusurilor de la Universitatea din Glasgow. 

"Virusurile urmăresc să se multiplice şi să se răspândească cât mai mult. Interesul lor nu este să îşi oamoare gazdele. Sars-CoV-2 nu ucide oameni în perioada în care este cel mai infecțios; oamenii tind să moară la două până la trei săptămâni după ce s-au îmbolnăvit. Cu condiția să nu evolueze pentru a face oamenii atât de bolnavi încât să nu se mai întâlnească cu alți oameni în timp ce sunt infecțioși, virusului nu îi pasă dacă există victime pe parcurs, pentru că el va reuși să se transmită în continuare", a mai explicat specialistul citat de The Guardian.

Specialistul mai atrage atenția că Omicron, care, deși este o variantă mai blândă, ar putea duce la crearea unei alte variante, mult mai puternice, care să evite răspunsul imunitar. 

„Omicron va infecta tot mai mulți oameni, va apărea imunitatea de turmă în cazul acestei tulpini și atunci, paradoxal, deși va fi dominant, Omicron va fi învins. Astfel, va face loc pentru o nouă variantă virală, mai bună în evitarea răspunsului imunitar”, a spus Robertson.

Va deveni COVID-19 endemic?

Foarte mulți specialiști spun însă că până în 2024, COVID-19 va deveni endemic, ceea ce înseamnă că boala nu va dispărea, însă va ratele de infectare vor fi previzibile și nu vor scăpa de sub control. Va deveni ca o boală comună, precum gripa. 

„Variola a fost endemică, poliomielita este endemică, febra Lassa este endemică, malaria este endemică”, spune Stephen Griffin, profesor asociat de virologie la Universitatea din Leeds.

 „Rujeola și oreionul sunt endemice, dar depind de vaccinare. Endemic nu înseamnă că ceva își pierde complet capacitatea de a infecta”.

Stephen Griffin susție că pe măsură ce tot mai mulți oameni vor trece prin boală și vor dezvolta imunitate, virusul va avea din ce în ce mai puțină putere să dezvolte o boală severă, însă ar putea evolua din nou. 

„Ideea că vom atinge partea endemică în curând pare, de asemenea, puțin contrară faptului că tocmai am avut câteva săptămâni de creștere masivă, exponențială, a numărului de cazuri și, înainte de asta, am observat o creștere exponențială și a infectărilor cu varianta Delta”, a spus Griffin.

Sursa foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies