Kitul pe care orice român trebuie să îl aibă în casă în perioada pandemiei. Sfatul lui Alexandru Rafila 


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, împreună cu medicul Adriana Pistil, directorul șeful Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile, au susţinut o conferinţă de presă în care au prezentat măsurile ce se iau în calcul pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de coronavirus. 


Ministrul Sănătăţii a făcut câteva recoomandări românilor, dar şi angajatorilor. Alexandru Rafila a recomandat în primul rând vaccinarea împotriva COVID-19. 

"Vaccinarea previne formele severe și decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de 10 ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate față de persoanele nevaccinate, iar transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă."

"Este vital să respectăm măsurile de distanțare, igienă personală și portul corect al măștii. Testarea este un element esențial, îl încurajăm în toate felurile, fie că discutăm de persoanele simptomatice sau contacți, de testarea voluntară... Este importantă discuția rapidă cu medicul de familie în cazul oricăror simptome care ar putea să sugereze această boală.", a adăugat el. 

"NU tratamentului cu antibiotice, NU tratamentului cu antivirale care pot fi toxice - doar la recomandarea medicului.", a mai subliniat Rafila. 

Ce kit trebuie să aibă orice român în casă

De asemenea, Alexandru Rafila a recomandat tuturor românilor să aibă acasă un kit, o mică trusă medicală pe perioada pandemiei de coronavirus, care să facă posibilă monitorizarea bolii.

Acest kit trebuie să conțină "un pulsoximetru și un termometru." "Sunt utile să le avem.", a precizat el. 

În ceea ce-i priveşte pe angajatori, ministrul Sănătăţii i-a sfătuit să facă un triaj zilnic al salariaţilor. 

 "Orice persoană care prezintă simptomatologie trebuie îndrumată către un serviciu medical unde poate fi testată. E foarte importantă monitorizarea permanentă a stării de sănătate a angajaților; organizarea programului de lucru decalat pentru a evita aglomerarea spațiilor comune și a mijloacelor de transport implicit; încurajarea telemuncii; existența materialelor dezinfectante și a măștilor în spațiile unde oamenii își desfășoară activitatea; încurajarea vaccinării.", a mai spus el. 

Sursa foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies