Legătura neașteptată dintre sforăit și accidentele rutiere grave. Ce spun medicii


Atenție la sforăit! Pacienţii cu apnee în somn riscă să producă accidente rutiere. Consecințele acestei afecțiuni sunt mai grave pentru șoferii profesioniști. 


Riscul de a avea un eveniment rutier nedorit este de 7 ori mai mare la o persoană care prezintă apnee în somn decât o persoană sănătoasă, spun medicii.

Pacienţii cu apnee în somn riscă să producă accidente rutiere, întrucât somnul necalitativ poate să afecteze capacitatea de concentrare şi să scadă atenţia la volan.

"Un risc foarte important este cel de accident rutier, pentru că somnul necalitativ poate să afecteze capacitatea de concentrare şi să scadă atenţia la volan. Bărbaţii sunt de două ori mai mulţi sforăitori decât femeile, deci şi sindromul de apnee în somn frecvent la bărbaţi decât la femei, dar este de foarte multe ori legat de prezenţa obezităţii, însă nu este condiţie obligatorie", spune managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, pentru agerpres.ro.

Sforăitul duce la scăderea oxigenului din sânge

Oamenii care sforăie au un risc crescut de a suferi o moarte prematură. Sforăitul este asociat cu multe probleme de sănătate, de la boli de inimă până la depresie, avertizează specialiştii.

Sforăitul asociat cu apneea în somn poate induce la nivelul organismului modificări ale concentraţiei de oxigen, iar scăderea oxigenului din sânge are repercusiuni la nivelul tuturor organelor şi sistemelor.

Pacienţii care suferă de apnee în somn şi care nu se tratează resimt stări de oboseală permanentă, dureri de cap, unii prezintă valori crescute al tensiunii arteriale, iar consecinţele pot fi grave, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral.

Ce e de făcut în cazul sforăitului

Când o persoană sforăie trebuie să se prezinte la medic pentru o evaluare de somn. Pentru evaluarea persoanelor care au apnee în somn medicul oferă un holter care indică concentraţia de oxigen, mişcările abdomenului, mişcările toracelui, fluxul de aer de la nivelul căilor aeriene şi înregistrează sforăitul dacă acesta este prezent.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Care sunt alimentele care ajută la hidratare și pot înlocui apa? Ce spune Mihaela...
Efectele negative ale dinților lipsă. Ce spun medicii. „Sinusul se mărește”
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 martie 2024
Medicamentele antidiabetice care pot da rezultat fals-pozitiv la un eventual drug-test....
Cum apar cheagurile de sânge în creier. Drogurile și fumatul sunt unele dintre...
De ce nu este bine să mâncăm dulciuri dimineața. Costurile biologice sunt prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies