Mariupol riscă să devină focar de holeră. Locuitorii, fără apă potabilă de peste 2 luni. Cum se transmite boala?


Mariupolul este expus riscului izbucnirii unui focar major de holeră. 


Oraşul portur Mariupol, din sudul Ucrainei, este expus riscului izbucnirii unui focar major de holeră, în condiţiile în care serviciile medicale sunt deja aproape de colaps, a avertizat Ministerul britanic al Apărării.

Mariupol, în carantină: posibilă epidemie de holeră 

Mariupolul este expus ”riscului izbucnirii unui focar major de holeră”, iar în Herson există un ”deficit critic” de medicamente.

Serviciile medicale în colaps

”Serviciile medicale din Mariupol sunt probabil deja aproape de colaps: un focar major de holeră în Mariupol va agrava această situaţie”, mai menţionează Ministerul britanic al Apărării.

Locuitorii nu mai au apă potabilă de peste 2 luni

Avertismentul a fost reluat de ministrul ucrainean al Sănătății care atrăgea atenția că există riscul aparițiilor de focare de holeră din cauza înmormântărilor în masă și a lipsei apei potabile.

Ucraina a suferit o epidemie de holeră majoră în 1995 şi s-a confruntat cu alte focare mai mici de atunci, în special în jurul coastei Mării Azov, zonă care include Mariupolul.

Ce este și cum se transmite holera?

Holera este o boală diareică acută cauzată de infecția intestinului cu bacteria toxigenică Vibrio cholerae serogrupul O1 sau O139. 

Holera este o boală bacteriană răspândită de obicei prin apa contaminată. Holera provoacă diaree severă și deshidratare. Lăsată netratată, holera poate fi fatală în câteva ore, chiar și la persoanele sănătoase.

Canalizarea modernă și tratarea apei au eliminat practic holera în țările industrializate. Dar holera există încă în Africa, Asia de Sud-Est și Haiti. Riscul unei epidemii de holeră este cel mai mare atunci când sărăcia, războiul sau dezastrele naturale îi obligă pe oameni să trăiască în condiții aglomerate, fără o salubrizare adecvată.

Modul de transmitere a holerei cuprinde:

  • contactul direct cu bolnavul
  • prin mâini murdare și obiecte contaminate
  • prin consum de apă sau alimente contaminate: pește, fructe de mare
  • prin transport pasiv: muște.

Recevitatea este generală, iar indicele de contagiozitate ridicat.

Prevenția holerei constă în purificarea apelor prin clorinare, evitarea consumului alimentelor negatite și fierberea apei potabile.

Tratamentul holerei constă în reechilibrare rapidă a pierderilor de fluide și electroliți. Antibioticele sunt recomandate pentru a opri diareea: tetraciclina, doxiciclina, azitromicina, eritromicina.

Foto Imago
 

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies