Medicul Mihai Craiu: Avem dovezi acum că decizia de vaccinare anti-COVID a fost influențată de dezinformarea din Social Media


Pandemia de COVID-19 a fost însoțită de un val masiv de informații false și înșelătoare care au afectat decizia de vaccinare anti-COVID, dar care acum se extinde și asupra vaccinării de rutină.


Medicul Mihai Craiu scrie într-o postare pe Facebook, că avem dovezi acum că decizia de vaccinare anti-COVID a fost influențată de dezinformarea din Social Media, care se extinde și asupra vaccinării de rutină și spune că, probabil, în România vom lua măsuri doar când ne vom trezi că „arde casa”.

Medicul face referire la un articol din prestigioasa revistă „Nature” în care este prezentat un studiu care, potrivit autorilor, ar demonstra „o asociere între dezinformarea online și ezitarea în privința vaccinării”.

„Privid retrospectiv avem, acum, dovezi că decizia de vaccinare sau nevaccinare împotriva maladiei COVID-19 nu este atribuibilă doar persoanelor ce au luat această decizie. Cauzele de ezitare ar fi multe, plecând de la comunicare, în general. Nu comentez calitatea comunicării la noi. A fost exact cum este România, foarte neomogenă: cu zone de excelență, cu entuziasm, sau cu zone de amatorism și descurajare… Dar asta e altă poveste… Articolul de față, publicat într-o revistă extrem de prestigioasă (Nature), ridică ipoteza că expunerea la dezinformarea din Social Media a influențat ezitarea vaccinală.

Care se extinde, în prezent, și asupra altor tipuri de vaccinare, inclusiv cea de rutină, a copiilor…

A neglija această amenințare, semnalată și de Organizația Mondială a Sănătății, încă dinaintea pandemiei, este un risc pe care nu putem să ni-l asumăm”, semnalează Mihai Craiu.

Săptămâna trecută, un raport al OMS atrăgea atenția că „criza COVID-19 şi dezinformarea se află la originea celei mai mari scăderi continue a ratei de vaccinare infantilă împotriva altor boli în aproape trei decenii”. „Vorbim despre o alertă roşie pentru sănătatea copiilor. Suntem martorii celei mai mari scăderi continue a imunizării infantile într-o generaţie.”

„Dar, probabil că noi, în România, vom lua măsuri doar în momentul în care ne vom trezi că „arde casa”… Ca de obicei! Educația despre sănătate ar trebui să existe în programa școlară, alături de ore de digital literacy, pentru a avea speranțe că viitorii adulți din România nu vor lua decizii greșite privind sănătatea.

Altfel vom decide tot cu ajutorul emoțiilor proprii, plecând de la dezinformarea on-line…”, încheie medicul Mihai Craiu.

Vaccinarea este una dintre cele mai mari realizări în domeniul sănătății publice. La nivel mondial, aceasta permite salvarea a cel puțin 2-3 milioane de vieți omenești în fiecare an și evitarea paraliziei și a altor boli de lungă durată pentru încă și mai multe persoane.  Vaccinurile contribuie la protejarea cetățenilor împotriva unor boli grave.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies