Ministerul Sănătății: Românii fără venituri care donează celule stem, scutiți de plata CASS 10 ani


Donatorii de celule stem hematopoietice sunt scutiți de plata contribuției la asigurările sociale de sănătate timp de 10 ani. Ministerul Sănătății anunță că vor beneficia de calitatea de asigurat persoanele care donează celule stem și nu au venituri sau au venituri mai mici decât salariul minim brut.


„Noile modificări la Legea nr. 95/20026 privind reforma în domeniul Sănătății și la Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, realizate prin Ordonanța nr.37/31.08.2002, se referă doar la persoanele care donează celule stem hematopoietice și nu realizează venituri sau realizeaza venituri sub salariu minim brut . Acestea vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani”, au anunțat vineri reprezentanții Ministerului Sănătății.

Cum să devii donator de celule stem hematopoietice

Donatorii de celule stem trebuie să aibă vârsta între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate bună și să fie înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Donare din sânge sau din măduvă osoasă

La momentul înscrierii în Registru, singura testare obligatorie care trebuie făcută este cea a unor antigene – din sânge sau din salivă – care conduc fie la toleranță fie la respingerea transplantului.

Procedura de donare are loc în momentul în care este stabilită compatibilitatea cu pacientul și se poate face în două metode: fie prin recoltare de celule stem din sângele periferic, fie prin puncția unui os lat. Donarea se poate face într-unul dintre centrele acreditate. În România avem patru astfel de centre: în București, la Fundeni, în Timișoara, la Spitalul de Urgență pentru copii „Louis Țurcanu”, la Iași, la Institutul de Oncologie, și la Spitalul județean din Târgu-Mureș.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și neremunerată. Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea unor afecţiuni precum leucemia sau alte cancere ale sângelui.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies