O menstruație poate durea ca un atac de cord. Ce spun medicii


Mii de femei suferă de dureri menstruale grave în fiecare lună. De multe ori nu este vorba despre o simpla durere, ci de una foarte acuta. 


Aceasta are un nume clinic - dismenoree - și poate interfera cu viața de zi cu zi a acestor femei, care reprezintă între 20% și 50% din populația feminină, în funcție de gradul lor de severitate.

Cât de gravă este această durere? 

Dr. Javier de Andrés, coordonator al Unității de Durere de la Spitalul Universitar de la Paz din Madrid, răspunde: "Poate fi similară cu un atac de cord, cu o durere în pleură - țesutul care acoperă plămânii - cu apendicita, cu o piatră la rinichi sau cu gastrita, toate acestea fiind dureri viscerale. Așa cum în cazul unui atac de cord durerea se răspândește în braț, în dismenoree se reflectă în spate și în picioare"

Durerea viscerală, explică De Andrés, este dificil de descris și de concentrat: "Așa cum un atac de cord duce la o durere a bratului, în cazul dismenoreei spasmul se răspândește în alte zone", cum ar fi spatele sau picioarele. "Este ceea ce noi numim durere referită, care este produsă de inervație [acțiunea sistemului nervos asupra organelor].

Vârsta contează

Potrivit lui Juan Troyano, președintele Comitetului științific al SEGO (Societatea Spaniolă de Ginecologie și Obstetrică), dismenoreea poate fi primară sau secundară, în funcție de vârsta femeii.

Dismenoreea primară se poate dezvolta până în jurul vârstei de 20 de ani și apare atunci când colul uterin este foarte îngust: sângele rămâne în cavitatea uterină și devine un corp străin pe care uterul încearcă să îl expulzeze.

vezi emisiunile doctor de bine

Când nu reacționăm bine la un aliment avem intoleranță sau alergie? Despre acest...
Cum ne ajută laptele în lupta cu poluarea și cum ne protejează astfel și rinichii
Durerile articulare se pot trata prin microparticule, introduse în vasele de sânge
Malformațiile aparatului urinar în cazul copiilor – informații utile pentru părinți
Ce înseamnă un nivel ridicat de transaminaze în sânge și ce boli poate ascunde
Medicamentul minune pe care oricine trebuie să-l aibă în casă. Se ia imediat după...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies